Tepsis csuka
A csuka húsa száraz és finom - mint a jófajta vörösbor - csak kicsit szálkásabb. Csukaszezon van, süssünk csukát, tepsiben, azzal nagyot nem lehet hibázni.
A csuka tisztított állapotban került elő a mélyhűtőből, két filét vágtam belőle. A filékről lehúztam a bőrt és leszedtem a borda-szálkákat. Az ipszilon szálkákat a hátában nem bántottam, a sült halhúsból könnyedén ki lehetett szedni őket. A filéket kevés sóval bedörzsöltem.
A tepsi aljára füstölt szalonna csíkok kerültek, arra ment a karikára vágott krumpli. A burgonya ágyra fektettem a két csukafilét, majd azokra is tettem szalonnát bőven.
Fólia alatt 200 fokon sült egy jó fél órát, aztán fólia le. Fél liter tejfölbe elkevertem vagy öt-hat gerezd zúzott apróra vágott fokhagymát, kevés szerecsendiót, borsot és két marék reszelt sajtot. Ezzel jól megöntöztem és ment vissza a sütőbe még húsz percre.
Száraz vörösbor csúszott hozzá. Gyula barátom régebben édes (!?) vörösbort ivott, (sőt egyszer saját szememmel láttam: kólát is tett bele!) a csukahúst dícsérte.