Főzőverseny
A meteorológusok előre mondták, hogy szombaton hidegfront, lehülés, eső, zivatar várható, de ha az ember megígérte, hogy főzni fog akkor holmi kis ítéletidő nem akadályozhatja meg. A Muramenti Halasnapok keretében második alkalommal került megrendezésre Tótszerdahelyen a Halételek Főzőversenye.
Minket Öcsém invitált, hiszen a tótulajdonos kedves barátja, és öcsém sokat horgászik nála a tavakon.
A zsűri eligazítást tart
Anyukánkat is meghívták a halfőző versenyre, így három bográcsban főztünk Bajai Halászlevet. Délelőtt még szép volt az idő, a halpucolásnál még ezerrel sütött a nap, aztán lassan elborult, mire megraktam a három bogrács alá a tüzet - pufff - leszakadt az ég. Sikerült másodszor is tüzet rakni, az eső néha csendesedett, de igazából nem állt el.
Az alapanyag
Akik gázrózsával főztek bevonultak a sátrak védelmébe, de mi kitartottunk. Azthiszem nem sokszor bográcsoztam zuhogó esőben, nem volt könnyű feladat ébren tartani a tüzet. Körberaktuk fa hasábokkal, próbáltuk az esőtől megvédeni.
A tűz és a víz harca
Természetesen halászlén kívül más halételek is készültek, volt angolnapörkölt kapros túróscsuszával, különféle sült halak, de sütöttek gilicét is és más tengeri herkentyűket is készítettek. A kínálatbó a nyárson sült malac és bárány sem hiányozhatott.
A zsűri kóstolgatott, a vendégsereg pedig a szabadból beköltözött a Halászcsárdába és a nagysátorba ebédelni. A körülmények ellenére finom halat főztünk, mindenki dícsérte a főztünket. Ebéd után került sor az eredményhirdetésre.
A zsüri halászlé és egyéb halétel kategóriában osztott ki bronz, ezüst és arany diplomákat, sajnos az abszolut győztes nem a mi hármasunkból került ki: öcsém különdíjat kapott, anyukám ezüst én pedig arany diplomát.
Mondanom sem kell délután elállt az eső és kisütött a nap. A szakácsok többsége és a vendégsereg kemény magja estig kitartott, ment az ünneplés, fogyott a bor-sör. A sültek maradékai is elfogytak, de került a tárcsákba új alapanyag, nem vagyunk egy éhezős nép.
Jó buli volt!