Snecicsali

Minden valamit magára adó horgászvíz környékén megvan a 'tuti' csali. Mohácstól lejjebb a Dunán ilyen süllőcsali a kifordított sneci. Mint tudjuk a süllő nem mindig az élő csalit részesíti előnyben, haldarabbal is kitűnően fogható.

 A legjobb az igazi kan-sneci, vagyis a termetes 'gabler'.

Az elkészítése egyszerűnek tűnik, de itt is mint a világon  oly sok mindenben a részletekben rejlik a csoda. Lássuk hogyan csinálhatja  Brankó tezsvér. A hátán felmetszik a csalihalat hosszában, kifordítják belsejét, és  a horoggal a hátához tűzik. Ha friss halat használunk, akkor abból még egy ideig oldódnak a folyó vízben a nedvek így  a csalihal tulajdonképpen úgy működik mint egy önetető: a fenéken a lassan áramló víz folyamatosan mossa ki belőle a ragadozó halak étvágyát felkeltő ízeket.

Aztán a süllő ezen az íz-csapáson elindul csalihalunk felé... és már meg is van a sikertörténet.

 

Ha az úszóhólyagját a halnak sikerül sértetlenül meghagynunk, a fejet és a farkat is levágjuk akkor lebegő süllőcsalit kapunk. Érdemes próbálkozni.