Burek - felmelegítve
Igazán finom, eredeti burekot otthon nem lehet készíteni. A burekot venni kell.
Burekosnál, vagy a péknél.
Szüleimnél voltunk. A péknél meglepetten tapasztaltam, hogy már nem csak a klasszikus kör alakú tepsiben sütött négybevágott formájú burek van, hanem már készítenek tekert formájút is. Ugyan az mint a tepsiben sütött, csak mint a rétest feltekerik és összehajtják.
Ha lehet még finomabb mint a tepsiben sütött. Foszlósabb, könnyebb, lazább.
No, de mi is az a burek?
Viccesen azt mondják róla: a szláv népek pizzája. Vajdaságban nőttem fel, én előbb ettem burekot mint pizzát. Sőt ha választanom kell, lehet most sem a pizzára szavazok. Balkáni népek mind sajátjuknak vallják. Bolgárok, törökök, albánok,makedónok és az összes délszláv nép. Az 'igazit' kör alakú tepsiben sütik és négybe szelik a félkör alakú burekvágóval.
Húsos
Tésztája rétestészta jellegű, hajszálvékonyra nyújtva. A tésztát zsiradékkal kenik, hajtogatják tölteléket tesznek bele, és kisütik a kör alakú formában. Az alap a túrós és a húsos, de egy időben a Báló pék készített almásat, meggyeset (ez volt a kedvencem) és káposztásat is (azt nem kóstoltam). Laktató kaja, emelett egyszerűen, gyorsan és bárhol fogyasztható.
Túrós