Gyufatészta
A Bajai Halászlét tésztával - gyufatésztával tálalják.
Rögtön felmerül a kérdés: hogyan került tészta a halászlébe. Hajdanán, a Duna Pakstól Apatinig húzódó részén - mondhatjuk kis tulzással a Duna bajai szakaszán - nagyon sok molnárhajó dolgozott.
Ezekben a vízimalmokban főleg gabonát, de emellett néha fűszerpaprikát is őröltek. A fáma szerint a vízimolnárok kötelesek voltak naponta egy tál melegételt adni a molnárlegényeknek. A fukar gazdák 'helyben' oldották meg a dolgot: A Duna adta a halat, paprika is 'került', hogy az étel pedig kiadósabb legyen a legényeknek, kitalálták hozzá a tésztát, hisz lisztjük volt elég.
Egy hozzáértőnek a Bajai Halászlé tészta nélkül elképzelhetetlen. Metélt tésztával, mint egy közömbös hordozóval érvényesülnek az ízek igazán. A tészta készítés, főzés külön művelet, amit asszonyok végeznek a konyhában. A lé és a tészta csak az asztalon találkozhat egymással. A lé bográcsban, a metélt tálban, ki-ki tetszése szerinti arányban szedhet a kettőből.
A gyufatészta tiszta tojásos tészta, picit vastagsbb nyújtott tésztából keskenyre vágva, hogy a keresztmetszete ne lapos téglalap, hanem négyzet legyen. A kifőzés után nem olajozzák/zsírozzák, hanem 'szárazon' kerül az asztalra a halászlé mellé.
és a végeredmény: