Girice

Kedvelt, és igen finom étel Horvátországban a girice, egy gyufaszálnagyságú szardellafajta, amit citrommal tálalnak.

Szinte mindenhol ezt a fenti tipikus szöveget olvashatjuk ha a girice után érdeklődünk. A girice tulajdonképpen előétel, meccsnézés közben sörkorcsolyának is ideális, de főételként is megállja a helyét. 

 

Elkészítése tényleg pofon egyszerű:

A halak konyhakészek, nem kell tisztítani, sem belezni őket. Néhány evőkanálnyi lisztet egy kis zacskóba teszek, a fagyos halacskákat beledobom és jól összerázom őket. (Úgy is mondhatnám: kevés lisztben megforgatom a halacskákat).

Ezután felforrósított, bő olajban jó 5 perc alatt megsütöm őket. Általában több részletben, mert így könnyebben kezelhetőek. Szűrőkanállal papírtörlőre szedem a halacskákat, majd megsózom.

  Friss citrom levével bőségesen megöntözöm a még forró halakat. Majonézt vagy tartárt adok mellé. 

És most megint a fogas kérdés: mit igyunk hozzá? (Ugye Tomi?)  :-)

A dalmátok nehéz vörösbort ajánlanak, de mint tudjuk a halhoz illik a könnyű fehérbor is, a német ajkúak bizonyosan sört kérnek mellé, a fiatalkorúknak pedig  limonádét ajánlanék.