Halpucolás - pikkelytelenítés
Amikor a pikkelyekkel borított halunkat fogyasztásra alkalmassá kívánjuk tenni, akkor első lépésként a pikkelyeit el kell távolítanunk.
A pikkelyeket hagyományos módon lekaparhatjuk a halról: egy éles késsel vagy speciális halpikkelyezővel a pikkelyek fekvésével ellentétesen lekaparjuk azokat.
Egy másik módszer a pikkelyek lefejtése a bőrről (nem nyúzzuk meg a halat, a bőre rajtamarad).
A halat a munkaasztalra fektetjük, a farka felől egy éles és hegyes késsel az összefüggő réteget alkotó pikkelyek és bőr közé szúrunk.
Folyamatosan haladva egészen a fejig lefejtjük a pikkelyeket. A művelet közben arra kell ügyelni, hogy a bőrt lehetőleg ne vágjuk be.
Ha ügyesek voltunk akkor így egy gyönyörű pikkely és nyálkamentes fehér halbőrt (fehérbőrű halat) kapunk.
Természetesen a halat nyúzással is megtisztíthatjuk, de az egy másik történet.