Ha villámlik

A villámlás veszélyes, ártatlannak tűnő záporok hirtelen alakulhatnak át villámlással kísért zivatarrá, ami akár az életünkbe is kerülhet. Zivatar idején kerüljük az egyedül álló magas tárgyakat, bontsuk le a sátrat, és feküdjünk a földre, de semmiképpen ne golfozzunk. A záporok, zivatarok kialakulásának feltétele, hogy a föld felszíne felett átmelegedett, páradús levegő nagy hirtelenséggel felszáll, és mintegy három kilométer magasan összekeveredik a hűvösebb légtömegekkel.

A légkör feláramlása olyan heves, hogy a negatív és pozitív töltésű részecskék elválnak. Ez elektromos kisüléshez vezet: lecsap a ménkű.

A felszálló párás levegőből nagy magasságban kicsapódik, és eső formájában a földre hullik a víz. A záport az különbözteti meg az esőtől, hogy a csapadék jóval nagyobb cseppekben hullik, és az egész 25-50 percig tart, szemben az órákig hulló lassú esővel. Zivatarnak a dörgéssel, villámlással járó heves záport nevezzük. Ezek a légköri események leggyakrabban nyár elején alakulnak ki a Kárpát-medencében, amikor a nap már viszonylag gyorsan felmelegíti a talajt, a nyugat-északnyugat felől áramló nedves óceáni levegő pedig kellően hűvös ahhoz, hogy a zápor kialakulhasson.

A zivatart a gyakori villámlás teszi veszélyessé. Az legtöbbször a műszaki berendezésekben okoz kárt az elektromos kisülés, de az ember sincs biztonságban. Aki ilyenkor a szabadban tartózkodik, a leghelyesebb, he kerüli a magányosan álló, magas tereptárgyakat, legyen az fa, oszlop, bármi. A legjobb, ha lefekszünk a földre, és ott hasalva várjuk meg, amíg az elemek „kitombolják magukat”. Táborozásnál a sátor is életveszélyes lehet, a legjobb, ha ilyenkor le is bontjuk – tanácsolja a meteorológus.

Nehezen hihető, de az egyik legrizikósabb sport a golf, épp a villámlás miatt. Az emberek nem veszik komolyan a veszélyt, a zivatar alatt is kint maradnak a nyílt téren, ezért meglepően sok játékos hal meg, vagy szerez komoly sérüléseket a golfpályán. Összefoglalva annyit lehet tanácsolni, hogy villámlás idején igyekezzünk: ne mi legyünk „legmagasabb tereptárgy". Így például a víz meglehetősen veszélyes közeg, hiszen még az úszó ember is jelentősen kiemelkedik a környezetéből.

Forrás: National Geographic