Máj
A máj egyrészről a szervezet laboratóriuma másrészről kiváló tápanyagforrás. Minap Hódos Hajni írását olvastam a Malackarajon a májról, hétvégére be is terveztem egy májsütést. Fiam számítógépe úgy néz ki influenziás lett, Gyula barátom szombatra ígérte, hogy kivizsgálja a helyzetet.
A doktor hosszasan vizsgálta a beteget, a terápia időigényesnek ígérkezett: megbeszéltük, hogy marad ebédre is. Közben lejátszottunk egy kissebb csocsóbajnokságot vörösbort kóstoltunk én pedig nekiláttam a májsütésnek.
Vagyis az előkészületeknek. Szeletekre vágtam a májat és vörösborba áztattam. Szórtam rá borsot, majorannát, pici bazsalikomot.
Fél óra áztatás után lecsepegtettem a szeleteket és kevés zsíron hirtelen megsütöttem mindkét oldalukat.
A májszeleteket kiszedtem a serpenyőből, a visszamaradt zsíradékon póréhagymát fonnyasztottam. Dobtam rá pár szelet gombát is, majd felöntöttem, 1-1 deci vörösborral és musttal.
Amikor a lé már kezdett összeállni visszatettem bele a májat és az egészet összefőztem. Ment bele még négy gerezd apróra vágott fokhagyma, és némi ízesítés.
Krumplipürével és sült paprikával tálaltam.