Bezdáni paprika
Mint tudjuk, a halászlé és minden más 'paprikás' étel egyik, - ha nem a legfontosabb - alkatrésze az őrölt paprika. Már posztoltam egyszer a paprikáról, de erről a csodálatos fűszerről nem lehet elégszer, pláne azok után, hogy egy paprikateszten a falumbeli bezdáni Kiss Csaba paprikáját hozták ki győztesnek.
Hétvégén temetőjárat volt, ennél fogva szülőfalumban is voltunk, mivel fogytán a paprikakészletünk, meg időközben ismerősök is rendeltek, természetesen Csabához is ellátogattunk.
Csaba régi cimborám, időhiány miatt sajnos most a régi szép időkről nem tudtunk beszélgetni, a paprikabirodalmat is csak körbefutottuk.
Az udvarban ugyan a kerítés nem, de a járda bizony paprikából van.
Csabáék csak saját termesztésű paprikát dolgoznak fel, előszárítás után gondosan kézzel kiválogatják, kicsumázzák majd a Csaba apja által készített nagyteljesítményű szárítóban tovább szárítják.
A tökéletesre szárított paprikát ezután egy egyedi malomban őrlik meg liszt finomságúra.
A kiváló minőségű alapanyag, a gondos szárítás, a figyelmes válogatás, a szakszerű őrlés, mind elengedhetetlen feltétele a minőségi törött paprika előállításának. Ez rengeteg kézi munkát, odafigyelést igényel, de a bezdáni paprikatermelők a minőség mellett tették le a voksukat ami egyenlőre kifizetődőnek látszik.
Ezután jön a csomagolás, és íme a kész termék: