Halpucolás - pikkelytelenítés

 Amikor a  pikkelyekkel borított halunkat fogyasztásra alkalmassá kívánjuk tenni, akkor első lépésként a pikkelyeit el kell távolítanunk.

 

 

 

A pikkelyeket hagyományos módon lekaparhatjuk a halról: egy éles késsel vagy speciális halpikkelyezővel a pikkelyek fekvésével ellentétesen lekaparjuk azokat.

 

 

 

 

 

 Egy másik módszer a pikkelyek lefejtése a bőrről (nem nyúzzuk meg a halat, a bőre rajtamarad).

A halat a munkaasztalra fektetjük, a farka felől egy éles és hegyes késsel az összefüggő réteget alkotó pikkelyek és bőr közé szúrunk.


 

Folyamatosan haladva egészen a fejig lefejtjük a pikkelyeket. A művelet közben arra kell ügyelni, hogy a bőrt lehetőleg ne vágjuk be.

Ha ügyesek voltunk akkor így egy  gyönyörű pikkely és nyálkamentes fehér halbőrt (fehérbőrű halat) kapunk.

 

     

Természetesen a halat nyúzással is megtisztíthatjuk, de az egy másik történet.