A leghosszabb folyó

A Duna a második leghosszabb folyam Európában a Volga után,  Németországban, a Fekete-erdőben ered két kis patakocska, a Brigach és a Breg összefolyásával Donaueschingennél, és innen délkeleti irányban 2850 kilométert tesz meg a Fekete-tengerig.

Az Amazonas jelenleg a Föld legnagyobb vízhozamú folyójaként szerepel a hivatalos statisztikákban, a hosszúság tekintetében azonban a Nílus vezet a maga 6695 kilométerével. A 6448 kilométer hosszú Amazonas pedig csak a második helyen áll a rangsorban.

Legalábbis eddig így festett a helyzet. Azonban brazíliai és perui szakemberekből álló kutatócsoport azt állítja, hogy nem a Nílus, hanem az Amazonas a Föld leghosszabb folyója, ugyanis egy új forráságat fedeztek fel, ezzel mintegy 6800 kilométerre nőtt a folyó hossza.

Ezzel, állításuk szerint az Amazonas már mintegy 6800 kilométer hosszú, vagyis megelőzi a Nílust – írja a BBC News.

Egy folyó hosszának pontos meghatározása nem könnyű feladat, tulajdonképpen attól függ, hogy milyen pontosan sikerül meghatározni a forrás és a tengeri torkolat helyét és a kettő közti távolságot.

Először Francisco de Orellana spanyol kutató próbálta meg végigjárni a folyót a 16. században. Expedícióját harcos nők támadták meg, ezért kapta a folyó brazíliai szakaszán a görög mitológia harcos nőire utaló Amazonas nevet.

Öt országon folyik keresztül, és ezek lakói az egyes szakaszokon más-más néven ismerik: Lloqueta, Apurimac, Ena, Tambo, Ucayali, Maranon, Solimoes – mind az általunk csak Amazonasnak ismert folyam helyi nevei.Amazonas, Dél-Amerika

Az Amazonas forráságának 1975 óta az Apurímac folyó számít, amely Peru déli részén a Mismi-hegységben ered, több mint 5000 méteres tengerszint feletti magasságban . A kutatócsoport viszont most a „régi” forráságtól délre egy hosszabbat fedezett fel.