Balatoni halászlé

A Balaton mellett is szeretik a halászlevet, paszírozott módon főzik. Az alaplevet lehetőleg  többféle halból készítik, a nagyobb halak feje és a csontos részei kerülnek bele, de fontos, hogy kerüljön bele balatoni keszeg is bőségesen. Az átpaszírozott lében főzik aztán halászlévé a kétujjnyi balatoni pontyszeleteket.

Névnapi bulira voltam hivatalos, egy keszthelyi horgásztanyán készítette Tibi nagy szakértelemmel a balatoni halászlét.  Az alapébe az elmaradhatatlan keszeg mellé került süllő (bocs: fogas), harcsa, csuka, amúr, és ponty  is.

 Az üvegesre pirított hagymára került a halhús és főtt vagy 40-50 percet. Ezután következett a paszírozás.

 

 

 

 

 

 

 

A leszűrt lé visszakerül a bográcsba, Tibi ilyenkor teszi bele a pirospaprikát majd a halszeleteket.

 

 

 

 

 

 

 

Hüvelyes csípős paprikát is dobott bele, még a kóstoló kanál is belegörbült...

 

 

 

 

 

 

 

 

A hallé finomra sikerült, a társaság vígan falatozott a horgásztanya nyitott ebédlőjében.