Balatoni halászlé
A Balaton mellett is szeretik a halászlevet, paszírozott módon főzik. Az alaplevet lehetőleg többféle halból készítik, a nagyobb halak feje és a csontos részei kerülnek bele, de fontos, hogy kerüljön bele balatoni keszeg is bőségesen. Az átpaszírozott lében főzik aztán halászlévé a kétujjnyi balatoni pontyszeleteket.
Névnapi bulira voltam hivatalos, egy keszthelyi horgásztanyán készítette Tibi nagy szakértelemmel a balatoni halászlét. Az alapébe az elmaradhatatlan keszeg mellé került süllő (bocs: fogas), harcsa, csuka, amúr, és ponty is.
Az üvegesre pirított hagymára került a halhús és főtt vagy 40-50 percet. Ezután következett a paszírozás.
A leszűrt lé visszakerül a bográcsba, Tibi ilyenkor teszi bele a pirospaprikát majd a halszeleteket.
Hüvelyes csípős paprikát is dobott bele, még a kóstoló kanál is belegörbült...
A hallé finomra sikerült, a társaság vígan falatozott a horgásztanya nyitott ebédlőjében.