Tökös csuka

Hallowen előestéjén az apám kapott egy tököt. Először gondoltuk, hogy töklámpást csinálunk belőle, de feladtuk. Ez egy 25-30 kilós sütőtök volt, nem lehetett vele mást kezdeni mint szétvágni.

 

A vágás sem volt egyszerű, fűrésszel sikerült félbevágni, aztán már késsel könnyű volt darabolni.

 

 

 

 

 

 

 

Tegnap a sült csukafilék mellé tökből készült minden más. A tökszeleteket először megsütöttük - kb. 40 perc 200 fokon.

 

Az első fogás: tök-krémleves. A sült tökszeletről leszedjük a héjat, a húsát felkoczkázzuk, (bocs up) botmixerrel szétturmixoljuk. Kevés vízzel felöntjük majd felforraljuk. Egy deci tejszínt keverünk bele, ízlés szerint sózzuk. Ízesítésként ment bele kevés tárkony, őrölt rozmaring és szerecsendió. Tálaláskor a tetejére egy kanál tejföl.

 

A sült csuka mellé köretként krumplipüré készült. A pűrébe került az összetört sült tökből, csodásan megszínezte és megízesítette. Finom, kellemesen édeskés volt a tök, jól passzolt a csukához.