Csíptetett ponty

Parázs fölött nyárson sütni hangulatos dolog. Szalonnát, kolbászt... a zsírját kenyérre csepegtetni... nyami. Kirándulások, több napos horgászatok alkalmával már próbálkoztunk nyárson, parázs fölött halat is sütni, például csukát beirdalva, szalonnával megtűzdelve. Az eredmény mindig nagyon gusztusos lett, de az íze elmaradt a várakozásoktól.

Már többször hallottam a kopácsi csíptetett pontyról, de még sohasem kóstoltam. Hétvégén egy vásáron jártam Horvátországban. A vásár egyik attrakciója volt a Kopács környékéről (ahol nagy hagyományai vannak a halból készült ételeknek) érkezett  halfőző mesterek bemutatója, akik halászlét, csíptetett pontyot  készítettek a vendégeknek. Szerencsére alkalmam volt közelebbről is megtekinteni a 'csíptetés' folyamatát.

a20150228_122130.jpg

Az ideális méretű másfél-kétkilós megtisztított, a hátuknál a gerinc mellett felhasított pontyokat már előző este besózták. Előkészített méteres, ujjnyi vastagságú nyers kőris vesszőt (fűzfavesszőt is lehet használni ha minden kötél szakad) kb. a feléig behasítottak. A hasíték alját elkötötték, így megállítva a további repedés lehetőségét. A kiterített pontyot két vékony nyársvesszővel kifeszítették, kipeckelték és a hasítékba csíptették, majd a nyárs hegyét is összekötötték.

a20150228_122223.jpg

a20150228_122509.jpg

Közben jó kis tüzet raktak, majd a 'csíptetőket' a tűz körül a földbe szúrták. 

a20150228_123442.jpg

A sütési idő a hal nagyságától és a tűz erősségétől függ, az alapvető ökölszabály: ahány kiló - annyi óra.

a20150228_153408.jpg

Sajnos az elkészült halakról nem sikerült fotót készíteni, szinte pillanatok alatt elfogytak. Annyit mondhatok: nagyon finom lett. A ponty enyhén zsíros húsa teljesen átsült, finom ropogós, de mégis zaftos lett, igazi csemege.

Mindenkinek ajánlom, érdemes kipróbálni!