Balatoni hírek

 

A balatoni halaknak kedvez a melegedő időjárás. Hamarabb kezdődig a süllő ívási időszaka, ezért a szakemberek háromezer mesterséges süllőfészek  kihelyezéséről döntöttek.

A Balaton emblematikus halának számító süllő szaporodására kiemelt figyelmet fordítanak, ezért egészítik ki mesterségesekkel is a természetes ívó-helyeket. A borókából készített süllőfészkekből több helyszínre összesen 3 ezret telepítenek, majd a következő hetekben fokozottan ellenőrzik azokat – mondta a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt vezérigazgatója, Füstös Gábor.

A korábbi éveknél 30-40 százalékkal több csuka-ikrát fejtek le a napokban a társaság Buzsáki tógazdaságában. Az így nyert 50 kilónyi megtermékenyített ikrából 6-700 ezer darab előnevelt csukára számítanak, ebből teljesítik árpilis végén, május elején a halgazdálkodási terv szerinti 250 ezer darabos balatoni csukatelepítést.

A szakember felhívta a horgásztársadalom figyelmét arra, hogy a süllő, valamint a balin ívási időszakra bevezetett fogási tilalma idén április 27-ig lesz érvényben. A tavalyi nagyobb számú harcsa elhullás miatt, a halfaj sikeresebb ívása érdekében április 1. és június 30. között pedig teljes körű harcsafogási tilalmat rendeltek el.

A Balatonnál tavaly a korábbi évinél 15-20 százalékkal több horgászengedélyt adtak el, az ebből származó 450 millió forintból fedezik a haltelepítések és halőrzés költségeit. A horgászturizmus fellendülését a BHNp a három horgásztaván is érzékelte, ahol két-háromszorosára nőtt a forgalom. Füstös Gábor szerint a siker oka a kedvező időjárás mellett, hogy a fokozódó ellenőrzéseknek és a fejlesztett halőrzési technikának köszönhetően nőtt a legálisan horgászók horgászzsákmánya.

Az aszály komoly gondokat okoz a cég tógazdaságainál, emiatt bizonyos haltelepítéseket még a tél beállta előtt kényszerült teljesíteni. Az elmaradt esőzések miatt márciusra sem jutott elegendő víz a vízgyűjtőkről az irmapuszati tógazdaságba, ahol a nyolcból három tó jelenleg is üresen áll. Ha a tavaszi, illetve nyár eleji esőzések nem fordítanak a helyzeten, a társaság intenzívebb gazdálkodással, illetve végső esetben vásárlással biztosítja majd a balatoni haltelepítésekhez szükséges halmennyiséget - tette hozzá a vezérigazgató.

forrás: MTI