Ívás - süllő

A tavasz talán kicsit késik az idén, de a süllő is lassan megkezdi nászát.

Aktuális ez az írás, - leporoltam:  

A süllő (fogassüllő) a csukánál majd egy hónappal később ívik, fogási tilalmi ideje március 1 -április 30-ig tart. A süllő ívása vízhőmérséklet függő. Általában kivárja a 10-14 °C hőmérsékletű vizet, horgászmegfigyelések szerint ez sokszor egybeesik a kajszibarack virágzásával.

Párosan ívó hal, ikráját nád, fűz, éger, vagy más fa, esetleg más parti növények víz alatti finom gyökérszőnyegére rakja. A hímek az ívási időszakban, (amikor az adott víz hőmérséklete eléri a 8-10-12 °C-ot), kiválasztják a megfelelő  ikrázóhelyet. A helyet (fészket) - 30-80 cm átmérőjű terület - farkuk legyezőszerű mozdulataival megtisztítják a lepedéktől, iszaptól. 

  

A hímek ezt a megtisztított "fészket" őrzik fajtársaiktól és a többi haltól, ellenben  igyekeznek ikrás süllőt csalni a fészekre. Érdekes a hívogató tánc is: fejük szitáló mozgatásával próbálják odacsalogatni a nőstényt.

 

Ha ez sikerül a hím először szinta körbeudvarolja a nőstényt, szorosan gyorsan körbeúszkálja. Megnyugszanak, a hím és a nőstény a fészek fölött fejükkel a másik farka felé párba állnak. A násztánc ilyen helyzetben szorosan a fészek fölötti néhány, percenként változó irányú lassú forgás. Szinte tánc. Időtartama fél óra, de akár másfél is lehet. Ez idő alatt a nőstény összes ikráját lerakja. Az egész testen végigfutó remegés kíséri az ivartermékek kibocsátását. A párok legtöbbször hasonló nagyságú példányokból alakulnak, de testesebb ikrások kisebb hímmel is összeívnak.

A szikállományban zsírgolyót tartalmazó ikrák ragadós héjukkal azonnal a letisztított aljzathoz (gyökerekhez) tapadnak. A termékenyülés általában nagyon jó - 85-95%.  A hím -tejes 5-8 napon át egyedül őrzi az ikrával telt fészket. Távol tartja az ikrafaló halakat és közben mellúszóival friss, oxigéndús vizet áramoltat az ikrákra.

 Az embriófejlődés időtartama kb. hét nap. A kikelő süllőlárvák teljesen pigment nélküliek, átlátszóak, hosszuk 5-6 mm, aktív vertikális mozgással úsznak, illetve süllyednek. A 3-4 nap után szemük, fejük és gerinccsatornájuk pigmentálódni kezd, majd száj- és végbélnyílásuk fejlődik. Az ikra és a lárva 7-16°C vízhőmérséklet között nincs veszélyeztetve, az optimum 12-16°C. Fontos feltétel az optimális oxigénellátottság.

Egyes vizekben a süllőivadék-állomány egy része - a későn születettek vagy a parazitákkal nagyon fertőzöttek - a 4-5 cm testnagyság elérésekor már nem talál megfelelő méretű haltáplálékot. Ilyenkor ezek az "elkésett" példányok egész nyáron át plankton, esetleg vízirovar fogyasztására kényszerülneik és az ősz végéig csupán legfeljebb 10 cm hosszúra nőnek. Az ilyen visszamaradt ivadéknak a tél folyamán nagy százaléka elpusztul, vagy a nagyobb ragadozók áldozata lesz.

 

Címkék: süllő, ívás, halnász