Szigetközi kenutúra

Ajánljuk, azoknak a cégeknek, akik szeretnék meglepni kollégáikat egy vadregényes vízivilágban zajló evezős kalanddal.

A Kenutours honlapján látta egy kollégánk a fenti programajánlót, de mivel nyáron nem sikerült összehozni a túrát, így most október közepén került rá sor.

A kis csapat melyben én is tevékenykedem, a hideg délelőtti csípős-szeles, de napsütötte időben nyolc háromfős kenuval indult útnak.

A szervezők által vázolt program:

A túránkat nem egy unalmas széles folyón történő evezgetésnek kell elképzelni, hanem zegzugos ágakon helyenként sebesebb szakaszokon keresztül haladva ismerhetjük meg ezt a páratlan vízivilágot. Helyismeret hiányában itt bizony, könnyű eltévedni!
Kievezünk az elterelt Öreg-Dunáig, kis ágakon továbbhaladva átcsúszunk egy mini alagúton, ahol egy gyönyörű tisztavizű holtágba érkezve kikötünk. Időjárás függvényében itt fürdőzésre is mód nyílik, ami a víztisztaság mellett, egyben langyosabb hőmérséklettel is szolgál.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A holtágból való továbbhaladáshoz a kenukat át kell emelnünk szárazföldön, egy újabb ágacskába, mely 50 m megtételét jelenti, ehhez egy kis csapatmunkára lesz szükség. Fáradozásunkat egy még tisztább vizű tavirózsákkal tarkított útvonal hálálja meg. Ekkor már ismét evezve 400 m megtétele után, elérjük ebédünk helyszínét. A kenukból kiszállva közvetlenül a csárdába érünk, mely egy holt szigetközi ág és a Zátonyi-Duna találkozásánál található.

A jóízű ebéd és egy kis pihenő után, visszaemelve hajóinkat, a mini alagúton visszaevezve folytatjuk túránkat egy igen érdekes állomásig, ahol egy hallépcsőt tekintünk meg. Továbbevezve kis ágakon helyenként már enyhén felfelé haladva érjük el a cikolaszigeti Kisvesszősi sátorozóhelyet (térképen "Dunasziget Kisvesszősi sátorozóhely"), ez egy tipikus vízitúrás tábor, számos túra kiindulóhelye.
Itt adjuk le vízitúra eszközeinket, és ...

A valóságban a program tényleg hasonlóan alakult, sőt senki sem hitte volna, hogy a szövegben elbújtatott mondatot:  "Időjárás függvényében itt fürdőzésre is mód nyílik" - komolyan kell vennünk.

Véletlen folytán a hajóbaülés úgy sikerdett, hogy cégünk kis csapatának vezetője és az ő helyettese egy kenuba került - ment is a zrika egész idő alatt, hogy az ő hajójuk nem ússza meg szárazon a napot.

A túra végállomásához nagyon közel, szinte az utolsó métereken legnagyobb meglepetésünkre (legszebb öröm a káröröm) a 'vezetőségi hajó' egy kanyarban kisodródott és megborult. A fiúk vízbe léptek - úgy derékig. Gyorsan mindhármukat kimentettük, a csapat vastapssal köszönte meg a produkciót. 

Jó túra volt, jövőre újra (melegebb időben) is megpróbáljuk.