Tisza-tavi süllő

- Hallottad, a Sanyi szép süllőket fogogat a Rebencén!

Ez a mondat a tisza-tavi Csicsman kikötőben ütötte meg a fülemet. A horgászok köztudottan szeretnek titkolózni, halfogásokról az aktuális információ nagy kincs, aki csak ritkán tud horgászni az bizony a horgászboltosoktól, kikötősöktől, kollégáktól kénytelen infót beszerezni.

Igen, lehet süllőt fogni a Tisza-tavon. Tulajdonképpen a tározón bárhol próbálkozhat az ember, kemény talajt, minimum másfeles vizet kell keresni. A módszer a klasszikus fenekezős süllőzés: élő küsszel, vagy döglöttel, lebegtetve, fűzve, esetleg kifordítva, vagy megtaposva.

 

Horgászkollégámmal Robival délután spiccbottal komoly küszcsapatot tereltünk a csalihaltartó vödrünkbe, (egyesek szerint az éjszakai süllőzésnél komoly csalogató hatása lehet a vízbe tett csalihaltartóban fröcskölő kishalak tobzódásának) de sajnos még világosban sikerült a küszök nagy részét szélnek eresztenünk. A hullámzó víz kinyitotta a vödör tetejét, így elmaradt a csalogató tobzódás, összesen hét küsszel vágtunk neki az estének.

 

Az első maszatolós kapás nálam jelentkezett, szinte csak centiket emelgette, visszaengedte, aztán otthagyta, ehhez képest Robi egy perc múlva minden cicó nélkül bevágott és kiemelt egy szűk kettes süllőt.

Gratuláltam, de nem maradt időm elmélkedni: a másik botomon nekem is hal jelentkezett. Percekig nyelettem aztán komótosan de biztosan megindult a halam. Rövid fárasztás után szákoltam a kecses jószágot.

 

Robinak még volt egy gyanús kapáskezdeménye, de hal már nem lett belőle. Igazságos döntetlennel zártuk a napot, éjfél után értünk haza.