Balaton körbe

A Balatont körbebringázni jó kis buli lehet.  De egy nap alatt?

Tomi elhatározta, hogy ő megteszi.  Úgy számolt, hogy a 210 kilométer átlagos 20 km/h sebességgel és a beiktatott pihenőkkel is 12 óra alatt teljesíthető.

Visszagondolva a tavalyi Tisza-tó megkerülésére (az "mindössze" 55 kilométer volt) ez nekem szinte lehetetlen küldetésnek tűnt.

 

 

Reggel fél hétkor kelt, megreggelizett és 7 előtt pár perccel már gördült is ki a keszthelyi Helikon kemping mellőli bázisunkról. Napszemüveg, telefon, egy flakon víz és a póló meg a rövidnadrág, cipőn kívül nem volt hajlandó mást vinni. 

 

 

 

A balatoni kerékpárkörút sajnos csak részben kimondottan bicikliseknek épített utakon, halad, többségében kis forgalmú közutakon, vagy településeken keresztül vezet.

 

 

 

 

Tomi megfogadva a jó tanácsokat az északi dombosabb oldallal kezdett, bár elmondása szerint Keszthelyt elhagyva rendes szembeszéllel is meg kellett küzdenie.

 

 

 

Lelkére kötöttem, hogy legalább másfél óránként tartson rövid pihenőt és jelentkezzen, de természetesen nem hívott, így csak tíz óra tájékán mertem először érdeklődni. A hangja vidám volt, csak a szélre panaszkodott.

Dél körül Balatonfüredről jelentkezett, ott állt meg hamburgerezni, és lazított egy fél órát.

Siófokot elhagyva jelentkezett ismét úgy két óra után. Azt mesélte többször meg kellett állnia útbaigazítást kérni, mert a bringaút nem volt rendesen kijelölve. A hangja már nem volt olyan acélos, de nem panaszkodott.

 

 

 

Négy óra körül Keszthelyen leszakadt az ég, felhívtam, hogy esőben ne merjen tekerni, inkább álljon félre és ha kell érte megyek autóval. Fél óra múlva jelentkezett, hogy minden rendben, egy buszmegállóban várja az eső végét, ugyan fárad már, de ne akarjak érte menni.

 

 

Elmondása szerint Balatonmáriafürdő után már eléggé fáradt volt, de kezdte megint élvezni a bringázást. A kiépített bicikliút és a cél közelsége meghozta jókedvét, ismét vizet vételezett és tekert tovább.

 

 

 

A bázisunkra 19:28-kor kerekezett be, mintha csak a közeli kisboltban járt volna.

Mesélte, hogy többször összeállt ismeretlen bringásokkal 'vonatozni', volt akikkel dumált is pár percet, meg olyan is akivel csak elköszöntek egymástól. Egyszer egy  hármas rajhoz csapódott, már együtt mentek jó pár kilométert, Szemesen azonban az egyik fiú szólt neki, hogy a következő letérőnél ne kövesse őket, ugyanis ők hazaértek. 

Párszor majdnem eltévedt, egy szűk félórás pihenőt tartott meg 4-5 rövidebbet, kétszer zápor miatt állt félre. Ebédre egy hambit evett, délután három szem barackot, és egész nap megivott négy liter folyadékot.