Növekedik a halszaporulat

 http://www.gbrmpa.gov.au/__data/assets/image/0014/13235/Mangroves.jpg

 

 

A Tisza-tó halászati hasznosítója (Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft) által a napokban elvégzett vizsgálat szerint jól fejlődik az idei halszaporulat a Tisza-tavon.

 

 

A balin ívása a kevésbé kedvező feltételek ellenére jól sikerült, a mintavétel során nagy számban kerültek elő fiatal egyedek, amelyek átlagos hossza 35-50 milliméter között volt.

Jól növekednek a csukák is, hosszuk az elmúlt két hónapban közel megduplázódott: májusban átlagosan 68 milliméteresek voltak, mostanra elérik a 12,5 centimétert. A süllőivadékok fejlődése ugyancsak zavartalan: méretük immár meghaladja a 60 millimétert és áttértek a ragadozó életmódra. A tározó 2011-ben született sügérállományának átlagos hosszúsága pedig 34 milliméter.

A karikakeszegek elhúzódó ívása jót tesz a fiatal ragadozóhalak fejlődésének, ennek köszönhetően folyamatos a megfelelő méretű zsákmány utánpótlás az apró csukák, süllők, sügérek és balinok számára - mindezek alapján "nagy halbőség" várható a következő években a Tisza-tavon.

Az idei évben a halászati hasznosító 47 millió forint értékű telepítést vállalt, a tározóba eddig 260 ezer darab előnevelt csukát és 200-200 ezer darab előnevelt süllőt, illetve harcsát telepített. a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.

 

 

 

Ezen kívül kihelyeztek 10 ezer kilogramm kétnyaras, valamint a 18 ezer kilogramm fogható méretű, azaz átlagosan 1,8-2 kilós, pikkelyes háromnyaras pontyot is. Ez utóbbi fajból és méretből a nyár folyamán várhatóan további 24 ezer kilogrammot telepítenek a tóba.

 


forrás: MTI