Csiga

Slow - food - lassú étel. Az biztos, hogy a csiga egy különleges étel.  Régen a szegények ették, ma a gourmanok.

Eszik a csórók, eszik a a gazdagok, eszik a sznobok. Nem eszik a finnyásak, a menzákhoz, és az üzemi koszthoz szokottak, és azok sem akik nem szeretik az újdonságokat. 
 

Szakemberek szerint a szép, nagy koranyári éticsiga alkalmas a csigaételek elkészítésére.

Esős idő volt, sok csiga 'szaladgált' mindenfelé, adott volt az ötlet: főzzünk csigát. Összeszedtem egy jó adagot, volt vagy 4,5 kiló.

 

A csigák megvoltak, no de hogyan tovább? Próbáltam utánaolvasni:

A csiga hat-hét évig él, persze ha be nem gyűjtik. Tavasszal, amikor a talaj felmelegszik, akkor bújnak ki téli vermükből, harminc-negyven centi mélyről és kezdik meg az aljnövényzetben a száguldozást.

Éti csiga többféle van, létezik fekete húsú is, de a legkedveltebb a fehér (Helix pomatia), ami Magyarországon igen jó minőségű.

Az éti csiga a puhatestűek törzsébe (Molluscae), azon belül a héjasok altörzsébe (Conchifera) és a csigák (Gastropoda azaz haslábúak) osztályába tartozik. A csigák jellegzetessége, hogy felcsavarodott meszes vázat képeznek, ami úgy keletkezik, hogy a testükben levő mirigyek meszet tartalmazó váladékot termelnek, és ez az állat testének felszínén kikristályosodik. Talpmirigyeiből sűrű váladékot bocsát ki, ezen csúszva halad. Fején három pár tapogató található, a legfelső végén vannak a szemek. Korhadékkal, friss növényi hajtásokkal táplálkozik, erős reszelőnyelvével ragadja meg és morzsolja szét eleségét. Nem túl gusztusos jószág, húsa viszont ínyecfalatnak számít, főleg Franciaországban kedvelt étel.

Hazánkban nagy számban fordul elő, főleg a Dunántúlon és Észak-Magyarországon találkozhatunk vele. Védett állat, de a 19/2006. (III. 31.) sz. KvVM rendelet szerint április 1-jétől június 15-éig gyűjthető és hasznosítható. Magyarországon évente 2000 tonna bruttó élősúlyú élő éti csiga gyűjthető össze. A rendelet értelmében csak a 30 mm vagy ennél nagyobb házátmérőjű állatokat lehet összeszedni, az ennél kisebb méretűeket nem lehet átvenni.

A hús állaga a zúzához hasonló, koleszterin nincs benne, van viszont rengeteg fehérje.

Hogy a hőn áhított csigahúshoz jussunk azt előbb meg kell tisztítani. Én a következő módszert követtem: forraljunk fel annyi vizet, hogy majd a csigákat bőven ellepje. Mikor már forr szórjunk bele 2 teáskanál szódabikarbónát, öntsünk bele egy deci ecetet  és rögtön a csigákat is. Pár perc forralás után az állatkák kijönnek a házukból. A házból kiszedve a húsos talprészről  a zöldes részeket eltávolitjuk, a megmaradt húsos részeket pedig hideg vízbe rakjuk.

Jól megtisztítjuk, átmossuk majd sós vízben megabáljuk (ez kb. 10-15 perc). Újból kiszedjük a főzővízből, megint átmossuk - és kész a konyhakész csigahús.

A tisztítási folyamat fotózásától eltekintettem, a tucatszor átmosott patyolat tiszta húsokat egy edénybe tettem, majd a mélyhűtőbe raktam. Hétvégén csigát főzünk!