Délvidéki hal - a rácponty

A Duna mellett nőttem fel, gyerekkoromban (is) sok halat ettünk, rácponty mégsem került soha az asztalra. Szüleim úgy tartották: ha hal akkor halpaprikás - vagyis bajai halászlé.

Hetente legalább egyszer halat főztünk, apám ugyan sok pontyot fogott, de így is rendszeres vásárlók voltunk a halboltban.

Pontyból szinte kizárólag halászlé készült, de a többi halfajból is szívesen főztünk vegyes hallevet. A ragadozó halak pörköltként, vagy rántva (süllő) esetleg sütve (csuka) kerültek az asztalra, a 'sütnivaló hal' kategóriába nálunk legfeljebb a kisebb testű halak, a keszegfélék és a törpeharcsa tartozott.

Apám ugyan említette többször, hogy a Józsinak pontosan másfél kilós pontyot szabad csak hazavinnie, mert az az ideális rácponty méret, és azt az Erzsi milyen istenien csinálja...  de anyám erre felhúzott szemöldökkel csak ennyit mondott:

-ugyan Pisti, csak nem cacálnád el azt a gyönyörű halat krumpliva meg lecsóval?!

 

A pontyot, ugye, ismerjük, a 'rác' pedig a szerbek korábbi, 19. század előtti elnevezése.

A név a szerbiai Raška nevű város nevéből ered, amelyből a Ratka (Rascia, Rácország) mint tartományi elnevezés, valamint a rácok megnevezés keletkezett. Raška neve 962-ben jelent meg először, mint Tihomily Cseszláv nejének birtoka, később (1159 után) az első Nemanjićok is felvették a rasciai fejedelmi címet, de Dusán cár nem vette fel. A magyar király címerébe is fel van véve a rasciai cím.

A későbbiekben egyre inkább a törökök elől menekülő, Magyarországra dél felől érkező, az ortodox egyházhoz tartozó szerb betelepülteket nevezték rácoknak, köztük a görögöket és aromunokat is. Emellett a bunyevácokat és sokácokat katolikus rácoknak hívták.  (Wikipédia)

A rácponty, mint a nevéből is kiderül délvidéki hal, azonban azt biztosan nem tudjuk, hogy a recept készen került-e hozzánk, vagy az itt letelepülő rácok alakították a magyar tepsis halat ilyenné. Mediterrán jellege, és a lecsószerű feltét délies ízeket eredményez, a krumpli, a fűszerpaprika, a szalonna és a tejföl viszont már hamisítatlan magyar jellegzetesség.

Meg kell említeni, hogy az ételnek vannak ellenségei is, akik csak halas rakott krumplinak csúfolják. :-)

Mi is kipróbáltuk, pontyszeletekkel, sütőben, tepsiben. (Titokban a pontyszeletek közé csempésztem egy félbevágott jól beírdalt keszeget is). A többit a szokásos recept szerint csináltuk, majd 200 fokon szűk másfél órát sütöttük.

Be kell vallanom: pozitívan csalódtam. Az ízek harmónikusan összeálltak, de az étel nem veszítette el halas jellegét. És a meglepetés: nekem a keszeg ízlett a legjobban: teljesen szálkamentes lett, és valami fenséges ízű.

Tessék kipróbálni, megkóstolni!

Íme három recept, meg lehet mindet próbálni:

Rácponty tepsiben

 A pontyot megmossuk, megtisztítjuk, feldaraboljuk. A haldarabokat bevagdaljuk, a nyílásokba vékony szalonnaszeleteket teszünk. A halszeleteket besózzuk, meghintjük pirospaprikával. Egy tepsit kikenünk zsírral, az aljára karikára vágott főtt burgonyát teszünk, rárakjuk a halszeleteket, beborítjuk a karikára vágott hagymával, zöld paprikával, paradicsommal, megöntözzük olvasztott zsírral, és a forró sütőbe tesszük. Ha a hal félig megsült, megöntözzük a liszttel elkevert tejföllel, és készre sütjük. 

Rácponty jénai tálban

Hozzávalók 6 személyre:
6 szelet, vagy egy kisebb, egész ponty
1-1,5 kg burgonya
3 fej vöröshagyma
6 szelet füstölt bacon szalonna
2 db zöldpaprika
4 dl tejföl
1 ek liszt
só, bors

Elkészítése:
Főzzük meg héjában a burgonyát, majd húzzuk le a héját. Egy jénai tálat kenjünk ki szalonnával, erre fektessük a felkarikázott burgonya felét-háromnegyedét, amit sózzunk, borsozzunk ízlés szerint.

A halat enyhén sózzuk, tekerjük baconszalonnába és tegyük rá a krumplira. Erre jön a karikára vágott hagyma és zöldhagyma, majd befedjük a maradék krumplival, amit ismét sózunk, borsozunk. Lefedjük, betesszük az előmelegített sütőbe, 200 fokon kb. 1 óráig sütjük.
Ezután a rácpontyra ráöntjük a liszttel elkevert tejfölt, és fedő nélkül addig sütjük, amíg színesedni nem kezd a teteje.


Rácponty egészben - római tálban sütve

Hozzávalók: 1,2 kg-os hal, 5 dkg füstölt szalonna, 3 db paradicsom, 2 db zöldpaprika (vagy lecsókonzerv), 1,5 kg burgonya, 3 dl tejföl, 1/2 dl tej, 1 teáskanál só.

A római tálat, a tetejével együtt min. 15 percre vízbe tesszük. A vékony csíkokra szeletelt szalonnát zsírjára sütjük, majd a római tál aljára rendezzük. A halat megtisztítjuk, uszonyait levágjuk, kibelezzük, a fejét levágjuk, a keserűcsontot eltávolítjuk, a törzset 1 cm mélyen 1/2 cm-ként beirdaljuk, majd besózzuk és a zsiradékban, mindkét oldalát elősütjük.
A burgonyát héjában félig megfőzzük, meghámozzuk, és karikára vágjuk, majd a tálban lévő szalonnára terítjük. Ezután a halat a burgonyaágyra fektetjük, a felkarikázott paradicsom- és paprika szeletekkel beterítjük és a megsózott, a tejjel elkevert tejföllel leöntjük. A tálat hideg sütőbe tesszük és a halat kb. 80 perc alatt készre sütjük.
Forrón, a tálban tálaljuk.