Jól telelt a halállomány

 

Hosszú évek után először számottevő veszteség nélkül telelt át a Tisza-tavon az elmúlt évi ívásból származó természetes halszaporulat – közölte a vízterület halászati hasznosításával megbízott Tisza-tavi Sporthorgász Kft. ügyvezető igazgatója a közelmúltban elvégzett mintavételek eredményeire hivatkozva.

Hegedüs Gábor csütörtökön az MTI-nek elmondta: 2010-ben az áradások és a szokatlanul csapadékos időjárás hatására olyan halszaporulat mutatkozott a Tisza-tavon, amelyre a vízterület eddigi történelmében talán még sohasem volt példa. Különösen a balin és a pontyállomány gyarapodása volt kiemelkedő. 

 http://www.bjlake.org/images/image1311.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ügyvezető jelezte: Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Illés Zoltán szakállamtitkár döntése nyomán a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság lehetőséget kapott az üzemtervben előírtnál magasabb téli vízszint fenntartására, a horgászérdekek fokozottabb figyelembevételére. Így  ritkán áll elő oxigénszegény állapot, noha a téli fagyok tartós jégborítást idéztek elő a Tisza-tó tározóterében. Amikor ilyen mégis előfordult, a Sporthorgász Kft. kérésére a Kötikövízig Kiskörei Szakaszmérnöksége rendkívüli zsilipnyitással segített a veszélyben lévő halállományon – hangsúlyozta Hegedüs Gábor. 

A tél első felében érkező áradásoknak és a megelőző intézkedéseknek köszönhetően halpusztulás nem történt a Tisza-tavon. A 2010-ben született fiatal halak fejlettségi és egészségi állapotáról pedig ivadékhálós mintavétellel jutott adatokhoz a hasznosító. 

A szakember tájékoztatása szerint az ősszel mélyebb vízbe húzódó ponty-, süllő- és balinivadékok ugyan még nem tértek vissza a parti sávba, de a tavalyi csukák, a dévér-, karika- és laposkeszegek ivadékai jó kondícióban kezdhetik a tenyészidőszakot. Tömeges jelenlétük bőséges táplálékot kínál a ragadozóknak, de jut a horgászoknak is – tette hozzá.

Hegedüs Gábor arról is tájékoztatott, hogy a napokban 260 ezer darab előnevelt – 4-5 centiméteres - csuka kihelyezésével elkezdődtek a tavaszi haltelepítések a tó négy különböző részén: Poroszló, Tiszavalk, Tiszafüred és Tiszaszőlős térségében. A halasítás ezt követően májusban folytatódik majd, amikor 100 mázsa kétnyaras, azaz még nem horogérett pikkelyes ponttyal, valamint 200-200 ezer darab süllő-, illetve harcsaivadékkal gyarapítják a víztározó halállományát. Végül a főszezon idején – július elejétől szeptember közepéig – további 420 mázsányi fogható méretű, háromnyaras pontyot telepítenek a népszerű horgászvízbe.

Mindez összesen 47 millió forintba kerül az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint.