Horgászokat mentettek

A Tisza tó nyári vízszintre történő feltöltésével párhuzamosan a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság, Kiskörei Rendőrőrsének, valamint a Tisza-tavi Vízimentő Szakszolgálatának munkatársai vízre tették és beüzemelték vízi járműveiket.

Erre szükség is volt, ugyanis 2011. április 08-án három debreceni horgász a Tisza tó Poroszlói medencéjében az erős szél által felkorbácsolt hullámok miatt csónakkal felborult. Szerencsére vissza tudtak kapaszkodni a felborult hajóra, és egyikük vízhatlan tokban tartott mobiltelefonjával segítséget kértek kikötőjüktől. Onnan azonnal riasztották a vízirendészetet, ahonnan Kovács Lajos r. főtörzsőrmester körzeti megbízott a Vízimentő Szakszolgálat hajójával azonnal a mentésükre indult. Sikerült hamar megtalálnia őket, így a bejelentéstől számított húsz percen belül a három átfázott, csuromvizes horgász már a mentőhajóban volt. A kikötőben egészségügyi ellátásban részesültek, szerencsére a gyors reagálásnak köszönhetően nem történt tragédia. A rendőrség a baleset körülményeit vizsgálja.

http://www.lifejackets.hu/images/products/70kg-w_kis.jpg

 

A Tisza tavi vízirendőrök és a vízimentők immár negyedik éve segítik egymás munkáját együttműködési megállapodás alapján, és több életmentést hajtottak végre közösen.

A javuló időjárásra tekintettel egyre többen keresik fel a szabad vizeket kikapcsolódás, sportolás céljából. Ez még most nem fürdőzést jelent, inkább vízre szállást különböző vízi járművekkel.

 

Sajnos az időjárás előrejelzéseket, valamint az aktuális időjárási viszonyokat sokan nem veszik figyelembe, szeles, viharos időben is vízre merészkednek labilis, borulékony vízi járműveikkel. A Tisza tó medencéiben ilyen időjárási viszonyok mellett akár méteres hullámok is kialakulhatnak, illetve egyes helyeken a vízből kiemelkedő, vagy éppen csak a vízfelszín alatt lapuló fatuskók növelik a veszélyforrást.

Ilyen típusú vízi járművekkel viharos időjárási viszonyok között ne szálljunk vízre, és főleg ne vágjunk át nagy vízfelületen. Ha már úton vagyunk, a part közelében a szélvédett helyen haladjunk, vagy kössünk ki szélvédett szárazulaton, és várjuk meg a vihar elvonulását.

Forrás: Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság