Balin - ívás

Ívása április elején kezdődik, de május közepéig is elúzódhat. (tilalmi időszak: március 1. - április 30.).  3-4 éves korában válik ivaréretté. Sóder- vagy homokpadokra, esetenként gyökerekre rakja 300-400 000 ragadós ikráját.

A balin vagy ahogy Hermann Ottó nevezte - a Ragadozó Őn -mint az nevéből is sejthető: ragadozó  - egy keszeg aki megunta a vegetariánus kaját. Egyszer az Ős-Őn gondolt egyet és utána vetette magát a snecinek. A balinnak akkor sem voltak és most sincsenek fogai mint ahogy azt egy rendes csukától vagy süllőtől elvárható, neki másmilyen eszközökhöz kellett nyúlnia. Egy rafinált szokása, hogy gyakran csoportosan,  'vízi farkascsordaként', a küszrajokat szabályosan bekerítve vadászik.

Kiszemelt áldozatát kitartóan üldözi, de zsákmányát fogatlan szájával 
csak üggyel-bajjal képes elkapni, és így sokszor el is véti. Sikertelenségébe nem nyugszik bele, újból és újból támad. Elejtett áldozatát egyetlen erőteljes cuppantással szívja-hörpöli be nagyra tátható száján.

Húsa? Mint a keszegé - hallottam már 'szálkafőzeléknek' is csúfolni. Bevallom nálunk sem kívánatos az asztalon, de egy horgásztársam esküszik rá, hogy répával sütve isteni.

Ritkán horgászom kifejezetten balinra, bár horgászata tényleg érdekes és izgalmas. A balin nagyon jól lát, óvatos hal, nehéz becsapni. Kimondottan nappali ragadozó, ehhez képest éjszaka is fogtak már termetes balint, a lenti példány is sötétben rabolt a fahalra a Dunán kedvenc süllőző helyemen.

 

 

Mindezek ellenére, vagy éppen ezért a balin a horgászok egyik legkedveltebb sporthala. Horgászata igen változatos. Egyaránt fogható műléggyel, villantóval, sőt vízigolyóval úsztatott élőhallal is.
Teste kissé síkos, bőrét apró pikkelyek fedik. Úszói erőteljesek, nagyok, főleg a farokúszó amely e vízben a gyors haladást teszi lehetővé. A hátúszója nagy, első sugara kemény, ha a balin a felszín közelében úszik gyakran kilátszik a hátúszó hegye a vízből, mintegy barázdát húzva. Innen lehet tudni, hogy a balin a felszín közelében vadászik. A balin kiváló úszó és a mozgásban szinte fáradhatatlan. Egyike a legkecsesebb és legszebb formájú halainknak. Gyorsan növekvő, jelentős testtömeget elérő halfaj. A „méretes" nagyságot (40 cm) a 4-5-ik évében éri el. Vizeinkben meghaladhatja az 1 méteres hosszúságot is, tömege pedig a 10 kilogrammot. Az eddig ismert legnagyobb hazai példányt 15 kg-os. Oroszországban azonban, elbeszélések szerint, hidegebb vizű folyóban fogtak már 20 kg feletti példányokat is.

 

A balint sokféle névvel illetik:

 Bálind, Bálint, Balling, Baing, Baksa, Bolyín (Boín), Buczó, Búczókeczeg, Csabak, Fenekeszeg, Jászkeszeg, Kapókeszeg, Nagypénteki hal, Nagy-Szélhal, Nyilkeszeg, Őn, Őnhal, Őnkeszeg, Őny, Őnyhal, Pőlind, Ragadozó küsz, Szellőkeszeg, Torzsáskeszeg, Vadászkeszeg, Vezérhal, Vizenjárókeszeg.

Címkék: balin