Oxigént a halaknak

Télen a jégtakaró alatt csökkenhet a víz oxigéntartalma, főképp ha a jégre hó is hull.  A jégre hullott  hó csökkenti az átláthatóságot (20 cm hóréteg esetén a beeső fény alig 1%-a jut át), a sötétben pedig nincs oxigéntermelés és ennek következtében oxigénhiány lép fel a tóban.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezért is érdekes a következő hír (forrás: sporthorgasz.eu):

 

A napokban a Tisza-tavi Sporthorgász K. N. Kft. halőrei a vízvizsgálatok alkalmával alacsony oldott oxigén koncentrációt mértek a Tisza-tó IX. számú (Buláti) öblítőcsatornáján. A mért érték 1,0 és 1,6 mg/liter között volt, ami már igen veszélyes lehet a víz éloxigénmérés Tisza-tóővilágára, főleg a halakra.

 

A társaság a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság segítségét, és együttműködését kérte.   A két intézmény megállapodásának megfelelően a Kiskörei Szakaszmérnökség munkatársai március elsején, - közvetlenül kérés után - a halak segítségére siettek.

 

A gyors beavatkozásra azért is szükség volt, mert a Buláti csatorna viszonylag mély, helyenként 3-5 métert elérő szakaszain jelentős halállomány gyűlt össze a vízeresztés utáni időszakban. A zsilip szakszerű kinyitásával és a víz áteresztésével megoldódott az élővilág számára előállt krízishelyzet, oxigénhez jutott a veszélyeztetett ivadék és az ívni készülő halállomány. Március 2-án az ismételt mérések már 8,0 és 11,4 mg/liter közötti értéket mutattak.

Ez az együttműködés példaértékű, köszönjük!