A halat a medve is szereti

Grizzlynek a nagytermetű amerikai barnamedvét hívják, utalva a bundájukban megbúvó szürkés foltokra. A legnagyobb grizzlyk az Alaszkai-öbölben élnek a Kodiak-szigeten (amiért Kodiak-medvének is hívják őket), náluk talán csak a jegesmedvék nagyobbak. Egy átlagos grizzly közel 400 kilogramm súlyú, marmagassága másfél méter körüli, és ha a hátsó lábaira áll, akár a 3 méteres magasságot is elérheti. Hatalmas testéhez iszonyú erő társul; egy nálánál 100-150 kilóval nehezebb bölényt is képes megölni, majd a tetemet hosszú kilométereken keresztül hurcolni. Ha úgy adódik, nagyon gyorsan fut: annak ellenére, hogy bicegős a mozgása - mert egyszerre lép az egy old
oldalon lévő lábaival, nem pedig felváltva - 45 kilométer/órás sebességgel is képes haladni.

http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2010/8/30/1283161332095/A-grizzly-bear-catches-a--004.jpg

 

Júliusban Alaszkában és a kanadai Brit-Kolumbiában megkezdődik a lazacok tömeges vándorlása az ívóhely felé, ilyenkor a gyors folyók a grizzlyk számára tulajdonképp terített asztalt jelentenek. Az egyébként magányos medvék, akik máskor 25 négyzetkilométeres körzetben nem bírják elviselni egyetlen fajtársukat sem maguk körül, ilyenkor békésen elvannak egymás mellett, mert mindenkinek bőven jut elegendő élelem. Halászati technikájuk fejlett és változatos: vagy türelmes várakozás után a levegőben kapják el a zúgó vízből felugró halat, vagy a sekély vízben csapnak le rá hatalmas mancsukkal.

Bear vs Salmon 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://art.allayers.com/images/large/bear_catching_fish.jpg

 

 

Bár a grizzlyk zöldséget, gyümölcsöt és gyökereket is fogyasztanak, továbbá szívesen megdézsmálják a méhkaptárakat és a madárfészkeket is, alapvetően húsevők; naponta akár 15 kilónyi élelmet is elfogyasztanak. 

 

 

 http://www.myalaskan.com/images/brown-bear-fishing-brooks.jpg

 http://home.flash.net/~solaia/BearFish.jpg

Bár a grizzlyk mindenevők azonban minden évben a lazacívás idején veszik magukhoz a legtöbb kalóriát. Tízszer annyit, mint azt megelőzően, bogyók fogyasztásával. A lazacok vándorlása négy hónapon át bőségesen ellátja a medvéket. A lazacok kínálják a legjobb lehetőséget arra, hogy elég zsírt szedjenek fel a télre. Naponta mintegy két kilogrammot híznak. Akár 15centiméter vastag zsírréteg is nő rajtuk, amivel átvészelhetik a telet. 

http://www.myalaskan.com/images/brown-bear-fishing-brooks.jpghttp://www.tobinphoto.com/images/photos/bear-fish.jpg

A medvéknek egész júliusban folytatniuk kell a gyors gyarapodást, hisz az éberen töltött hat hónap alatt tömegük mintegy 35%-át,  (akár 200 kilogrammot is) hízniuk kell. Intenzíven halásznak, akár húsz percenként is elejtenek egy halat. Egy nap alatt képesek harmincat is elfogyasztani.

 

 

   http://i30.photobucket.com/albums/c330/muskiehuntre/Blog%20Items/fishmeetbear.jpg

 

Becslések szerint az orvhalászat következtében évente mintegy százezer tonna lazac tűnik el a folyókból. Azok a lazacok, amelyek szerencsésen átjutnak az orvhalászok és medvék között, útjuk végére értek, és ívni kezdenek. A nőstények több ikracsomót is elhelyeznek. Egy ívási időszakban nagyjából 5000, különböző hímek által megtermékenyített ikrát raknak le. Feladatukat végrehajtva az állatok elpusztulnak.

 

http://www.hallobay.com/images/2004/SH_Bear_fish_2L.jpg