Ívás - csuka

Jön a tavasz!

A természetben a tavasz a szaporodás időszaka. A tél elmúltával hosszabbodnak a nappalok,  a több fény hatására a vizekben is megindul az élet. Napsütés hatására melegszenek a vizek, először az algák kezdenek el szaporodni, majd az algákkal táplálkozó mikroszkópikus nagyságú élőlények.

Lassan a halak is élénkebbé válnak, elkezdenek táplálkozni majd udvarolni és szaporodni. A ragadozó halak szaporodásában legfontosabb kérdés az időzítés, mert mire a pontyfélék ivadékai megjelennek a kis ragadozóknak már akkorára kell nőniük, hogy a táplálék ivadékokat elkaphassák. Ez azért lényeges mert ha nem keltek ki a táplálékul szolgáló kis halak, akkor sok kis ragadozó éhen pusztul, ha pedig késik a ragadozásra való áttérés, akkor a zsákmány állatok "kinőnek a kis ragadozók szájából".

Legkorábban ívó ragadozó halunk a csuka. Szakértők szerint az ívás idejét a csuka inkább a nappalok (vagyis a napok világosságának) hosszához igazítja, nem annyira a víz hőmérsékletéhez mint általában a többi hal. Ívását ezért február végére, március elejére tehetjük. Fogási tilalmi ideje február 15-március 31-ig tart. Csapatokba verődve keresik fel a legkorábban felmelegedő partszéli sekély vizeket, kiöntéseket,  - ahol a víz 5-15 fokra felmelegedett  - és a rövid szárú növényzetre ívnak.

 

 

Az ikraszemeket a szülők viszonylag nagy területen szórják szét (a nőstény először kiszórja az ikrákat, a hím ezekre spricceli a megtermékenyítő haltejet). A 2,5 mm-es átmérőjű, ragadós ikraszemek a növényzeten tapadnak meg, az alacsony vízhőmérséklet következtében viszonylag hosszú idő szükséges kikelésükhöz.

 

 

A körülbelül kéthetes ikrafejlődés után kikelő csukalárvák még napokig a növényzeten függenek. Aktív táplálkozásuk kezdetén 12-13 mm-es hosszúságúak. A zsenge csukaivadék a növényzet sűrűjében keres menedéket. Első táplálékát kerekesférgek képezik, de gyors fejlődése következtében napról napra nagyobb planktonszervezeteket igényel. A 20 mm-es csukaivadék már ragadozó életmódra tér át.

 

 

 

Címkék: csuka, ívás, halnász