Biztonságban telel a Tisza-tó

2010 – a természetes halszaporulatot tekintve – az utóbbi félévszázad legsikeresebb éve volt. A Tisza-tóban is milliárdos érték képződött, ám jobb eredményt csak akkor várhat tőle a horgásztársadalom, ha sikerrel vészeli át a telet. Ilyen nagy kiterjedésű sekélyvizes területen azonban egy kemény, havas tél esetén szinte lehetetlen kézi eszközökkel megvédeni a halállományt a lefagyástól, az oxigénhiánytól. Biztonságot egyedül a magasabb téli vízszinttől remélhettünk, ezért felelős halgazdálkodóként ennek elérésére törekedtünk.

Kérésünket Lovas Attila, a KÖTI-KÖVÍZIG igazgatója és Fejes Lőrinc, a Kiskörei Szakaszmérnökség vezetője megértéssel fogadta, de mint kiderült, az 1984 óta érvényben lévő üzemterv a tavaly téli vízszinthez képest mindössze 10 centiméteres emelést engedett meg számukra, ami nem jelentett volna megoldást. Látva, hogy a további szintemeléshez a felsőbb vízügyi szervek hozzájárulása szükséges, társaságunk a térség országgyűlési képviselőinek, dr. Fazekas Sándornak, Varga Mihálynak és dr. Tóth Józsefnek a segítségével a Környezetügyért Felelős Államtitkárságnál kezdeményezte az előírás alóli fölmentést.

2010. november 15-én dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől és dr. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkártól lehetőséget kaptunk kérésünk szóbeli előterjesztésére és indoklására. Meghallgatásunk eredményeként a KÖTI-KÖVÍZIG, illetve a Kiskörei Szakaszmérnökség felhatalmazást kapott további 15 cm, rendkívüli vízszintemelésre.

Erre eddig nem volt szükség, mert a Tiszán egymást érték az árhullámok. A kiskörei duzzasztó azonban az ár levonulása után is a tavalyinál mintegy 25 centiméterrel magasabb (Kisköre felső 635 cm ) szintet fog tartani, így akkor is biztonságosabban telelhet a halállomány, ha visszatér a kemény tél.

A vízterületen gazdálkodó Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Közhasznú Társaság köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik a sokezres horgászközönség érdekeit is szem előtt tartva segítették – és segítik a továbbiakban is – a halállomány biztonságosabb áttelelését.

Tisza-tavi Sporthorgász KNKft.