A fokhagyma titka


A fokhagyma őshazája valahol Ázsiában, a kirgiz sztyepeken volt, ahonnan hamarosan meghódította Indiát és a Közel-Keletet. Évelő, hagymás növény, melyet tavasszal és ősszel kell a földbe ültetni, majd amikor a szára megsárgult, kihúzni onnan. Jellegzetes, intenzív szaggal rendelkezik, melyet a benne található kéntartalmú vegyületeknek köszönhet.

Brit kutatók (naná, ki más?!)  úgy vélik, megfejtették a szívbarát fokhagyma titkát. A szakemberek szerint a titok nyitja az allicin, az az aminosav, amely a fokhagyma jellegzetes ízét és szagát előidézi.

Az allicin ugyanis kénes vegyületekre bomlik, s ezek reakcióba lépnek a vörös vérsejtekkel, ezáltal hidrogén-szulfidok képződnek, amelyek ellazítják a véredényeket. Ennek következtében a vér könnyebben áramolhat, a vérnyomás pedig csökken - olvasható a BBC News honlapján.

A hidrogén-szulfidok kihttp://www.edenkert.hu/wellness/teli-tanacsok-a-megfazas-elkerulesere-/2538/2/fokhagyma.jpgs koncentrációban a sejtek közötti kommunikációt is segítik. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a fokhagyma rendszeres és ésszerű fogyasztása rendkívül egészséges, ezzel szemben arra figyelmeztetnek, hogy a fokhagymapótló szereknek lehetnek mellékhatásaik.

"Azokban a térségekben, ahol magas a fokhagymafogyasztás, így például a Földközi-tenger vidékén és a Távol-Keleten, kétségkívül ritkábban fordulnak elő szív- és érrendszeri megbetegedések" - mutattak rá a szakemberek.