Halászlé tészta

Nem árulok el nagy titkot: a bajai módon készített halászlét tésztával fogyasztják. A házi gyufatészta készítéséről már korábban írtam egy posztot, itt olvasható.

Bajai halászlevet készíteni nemes feladat, az 'igazi' bográcsban készül, de mint már említettem itt, akár konyhában is elkészíthető. Míg a halfőzés a férfi dolga -  és ezt bátran vállaljuk akár hóban-fagyban, (természetesen lélekmelegítő védőitalok fogyasztása közben) vagy végszükség esetében gáztűzhely mellett -  addig a a tésztakészítés nem örvend nagy népszerűségnek a hölgyek között.

Többek érdeklődtek már: honnan lehetne a házi készítésű gyufatésztával azonos minőségű száraz tésztát beszerezni. Öcsémék jelezték: megtalálták az igazit. Kipróbálták, bevált.

 

 

Érdekes módon a bajai halászléhez való tésztát Baján készítik, íme a cég honlapja, elérhetősége:  http://www.stranszkiteszta.hu/

A tésztaüzem 1985-ben indult egyszemélyes vállalkozásként a Bajai Halászlétészta gyártásával.  Céljuk az volt, hogy a Baján és környékén élő halszerető embereknek gyártsanak gyufa tésztát. Egy-két év után szélesebb körben is megismerték a termékeiket, és az egyszemélyes vállalkozás mára 20 főt foglalkoztató kis üzemmé nőtte ki magát. Időközben a Bajai Halászlétészta védett termék lett. Az itt gyártott 8 tojásos tészták hagyományos módon, nyújtott technológiával készülnek, kizárólag liszt és tojás felhasználásával. 

 Tessék kipróbálni!