Halpucolás egyszerűen - update

  

A halpucolás nemes feladatát a férfihorgász maga végzi, nagy szakértelemmel és örömmel - boldogan. De mi van, ha nem vagy se férfi, se horgász, ellenben hazavittedd a szép kerek sárgás pontyocskádat a karácsonyi ebéd/vacsora fő fogását? Segítek.

Elsőre egy végtelenül leegyszerűsített halpucolást fogok bemutatni. Ehhez alapfeltétel, hogy pikkelytelen csupasz pontyot válasszunk. Az eladóval üttessük le.

 

 Otthon vegyük ki a halat a zacskóból, kaparjuk le azt a pár pikkelyt a hátáról, oldaláról.  Mossuk meg alaposan, majd töröljük meg papírtörlővel, hogy ne csússzon.

Egy éles, hegyes késre és vágódeszkára lesz szükségünk. 

 

Bal kezünkkel fogjuk meg a fejét majd vágjunk be keresztbe a hasi oldalon a feje alatt, aztán onnét vágjuk fel hosszában a hasát egészen végig a végbélnyílásig. Vigyázzunk, hogy a kés ne hatoljon túl mélyre, mert felvágja a beleket, epehólyagot.

A felvágott hal hasüregébe a végbélnyílástól benyúlva, a gerinc mentén alányúlva, egyetlen mozdulattal eltávolítható az egész belső rész egyben (gyomor, belek, úszóhólyag, és hallébe való belsőség az ikra vagy tej).  Magyarul: mindent ki kell szedni ami a hasüregben van.

 

                                                         

 A hasznosítható belsőséget az ikrát vagy tejet - a képen jobboldalt látható a haltej - tegyük félre, a többit dobjuk ki. (Mi az úszóhólyagot is megfőzzük, de nem kötelező). A halat mindenféleképp mossuk ki, ha netalán megtörténik a legrosszabb: vagyis a zöldes színű epehólyagot kifakasztottuk, akkor sincs világvége, a zöldes epét alaposan mossuk le a belsőségről, halról (kívül-belül), asztalról, késről, mindenről. Alaposan!

A következő lépésben vágjuk le a hal fejét. Ha egyáltalán nem szeretnénk vele pöcsölni akkor vagy dobjuk ki, vagy ha nem vagyunk finnyásak jó alaposan mossuk ki és mehet a hallébe.  Ennél sokkal jobb ha a kopoltyúfedők alá nyúlva kivágjuk az élénkpiros szűrőket. Ha maximalisták vagyunk akkor vágjuk ketté a fejet, a kopoltyúk kiszedése után pedig pattintsuk le a fej közepén lévő sárgás keserű fogat. (Ha nem talájuk a keserű fogat, akkor se essünk kétségbe, én sokszor nem foglalkozom vele, és a hiedelemmel ellentétben még soha nem lett tőle keserű a hallé.)

 

 

A halfej felülről van kettévágva, erős kés és erős kéz kell hozzá.

A kép jobb oldalán látszanak a kiszedett kopoltyúlemezek, a  kés pengéje pedig a keserű fogat mutatja.

 

A halfejet jól mossuk ki.

 

 

 

Az egyszerű feldolgozási módban ezután szeleteljük fel a halat keresztben. Patkó alakú pontyszeleteket kapunk. Főzéshez vastagabb kb. kétujjnyi szeleteket vágjunk, sütéshez, rántottpontyhoz egyujjnyi szeletek az ideálisak.

A patkók tetejéről vágjuk le az uszony alatti zsíros részt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hal halászléhez, rántottpontyhoz konyhakész. A pontyot mi soha nem filézzük, a patkók alsó száraiban csak oldalbordaszerű nagy szálkák/csontok vannak, azt a vak is megtalálja. A felső részben vannak az Y szálkák, azokkal vigyázni kell.

 

Természetesen lehet bonyolultabban és profibban is csinálni, itt most nem az volt a cél. A filézésről sem ejtenék  most szót, a neten jó és eléggé érthető filéző videók vannak - haladóknak.

 A hal szálkátalanításáról írtam már írtam korábban, katt ide.