Karácsonyi halvásárlás

 
Karácsony előtt megnő a hal iránti kereslet, ilyenkor könnyű friss halat beszerezni. Év közben ez nem mindenhol egyszerű - például a kb. 64 ezer lakosú Érden egyáltalán nincs halbolt (még a Tescóban sincs halpult) ezzel ellentétben a 38 ezer fős népességű Baján több mint húsz halboltban válogathatunk.
 
Legegyszerűbb ha a halat  a halasnál vesszük és  konyhakészen kérjük.
 
Másik lehetőség, hogy szeleteket választunk. Halászlének kérjünk fejet, farkat belsőséget és külön szeleteket. Azt ajánlanám, hogy csak pontyból rakjuk össze az alkatrészeket, az most biztosan friss, busát én nem tennék a hallébe.
 
Rántani, sütni vékonyabb pontyszeleteket válasszunk, ha pontyon kívül más halban is gondolkodunk akkor bátran kérjünk süllőt, pisztrángot, harcsát, de az afrikai harcsa is finom.
 
Ha  mégsem vagyunk ilyen szerencsések és egy egész élő pontyot szereztünk akkor nekünk kell megoldanunk a tisztitás/darabolás feladatát.
 
Ebben a posztban itt  összeállítottam egy egyszerű halpucolási útmutatót ami alapján akár kezdő konyhakézilányok is pár perc alatt feldarabolhatják a halat.
 
  
Jó hír, hogy nem emelik a karácsonyi halak árát. Azt ígérik egy kiló ponty ára 700 forint körül lesz, de a bevásárlóközpontok még akciózni is szoktak. Az elmúlt húsz évben amúgy több mint egy kilóval nőtt az éves halfogyasztás Magyarországon. Ez most 4 kiló körüli fejenként, de messze elmarad az Uniós átlagtól ami több mint 17 kiló. 
Címkék: karácsony, ponty, hal