Tisza-tavi hírek

Ötven év legjobb halszaporulatának örülhetnek idén a Tisza-tónál. Ráadásul végre tisztázódott a halászati jog kérdése, és megkezdődött a rapsicok visszaszorítása. Igazán jó évet zártak.

Az idén 87 orvhorgásszal szemben intézkedtek jelentősebb halvédelmi szabálysértés vagy bűncselekmény miatt a Tisza-tónál. Az ellenőrzések során számos fogási napló bejegyzési oldalára került kisebb súlyú szabálysértés miatt halászati őrök feljegyzése, figyelmeztetése. Tíz embert értek tetten orvhalászaton, tőlük 2400 méter hálót, 12 darab varsát vettek el.

Az utóbbi tíz napban mintegy 1000–1100 méter hálót találtak elrejtve. Az elfogott orvhalászok már jogerősen felfüggesztetett szabadságvesztés-büntetést kaptak. Egy korábbi ügyben a Tisza-tóba befagyott orvhalászokkal szemben a napokban született meg az elsőfokú, nem jogerős ítélet, mely szerint ketten 5 hónap végrehajtandó, szintén ketten meghatározott időre felfüggesztett szabadságvesztést kaptak. A múlt évben az egyik nap hajnalán az éjszakai „munkában” megfáradt haltolvajok csónakjukkal befagytak a Tisza-tóba. A jég fogságából vízi rendőröknek kellett kimenekíteni a pórul járt rapsicokat

A tónál egyébként kifejezetten jó esztendőt zártak, erről a halászati jogot gyakorló Tisza-tavi Sporthorgász Kft. ügyvezető igazgatója, Hegedűs Gábor tájékoztatott. Mint mondta, egy ötven éve nem látott mesés halszaporulatot könyvelhettek el idén.

– Az idei év esőzései, tavaszi és nyári árvizei, amelyek súlyos károkat okoztak a folyók mentén és a belvizes földeken, a halak számára rendkívül kedvező szaporodási feltételeket teremtettek. Különösképpen érvényes ez a pontyra, amely a fantasztikus bőségben rendelkezésre álló fehérjedús táplálékon gyorsabb növekedést produkált, mint a tógazdaságokban. A különböző fajtájú halak fejlett, egészséges utódnemzedéke olyan tömegben lepte el a Tisza-tavat, amilyenről csak a régi följegyzésekben olvashatunk - ecsetelte a szakember.

A megszületett ivadékok sikeres áttelelése érdekében a Sporthorgász Kft. folyamatosan figyelemmel kíséri a tó vízminőségének alakulását, különös tekintettel az oldott oxigén mennyiségére. Szükség esetén levegőbefújással, lékeléssel, hóeltakarítással terveznek védekezést, de sor kerül kisebb csatornák kézi erővel történő megnyitására, annak érdekében, hogy friss víz áramolhasson az oxigénhiányos területekre.

Civil halőrök is jelentkeznek

Új korszak indult a halvédelem terén is. Elsődleges cél a korábban elterjedt orvhalászat, gereblyézés visszaszorítása. Minden tóparti településen ismertek azok az orvhalászok, varsák, sor- és véghorgok, nyakzóhálók, elektromos halászeszközök tulajdonosai, akik korábban szabadon, következmények nélkül végezhették károsító tevékenységüket. Az új halőrzés kívülállók számára kiszámíthatatlan módon, éjjel-nappal, földön-vízen, irányított munkaszervezéssel, a Tiszai Vízirendészeti Kapitánysággal együttműködve történik. A halászati őrök és a vízirendészet, a helyi horgászegyesületek között folyamatos napi munkakapcsolat van, de nélkülözhetetlen az is, hogy a horgászok bejelentéseikkel segítsék a halvédelemért folyó munkát.

A halőrzési bejelentő ügyelet telefonszáma (+36-70-316-1979) segítségkérésre és információszolgáltatásra egyaránt igénybe vehető, hiszen ez a készülék mindig egy ügyeletes halászati őr zsebében szólal meg.

A civilek új halőrzés iránti bizalmát jelzi a társadalmi halőrök jelentkezése is. A kft. által kiképzett és levizsgáztatott, novemberben felesküdött társadalmi halászati őrökkel a helyi viszonyokat ismerő, a helyi horgászértékek védelméért tenni akaró, tapasztalt horgász-halőrökkel gazdagodott a Tisza-tó térsége.

Forrás: Heves Megyei Hirlap