Vörösiszap - halhelyzet

 

 
 

 

Győr-gyirmót, 2010. október 7.
Egy helyi halász mutat egy a vörösiszap-szennyeződés rendkívül magas pH-értéke miatt elpusztult, emberi fogyasztásra alkalmatlan halat Gyirmot és Koroncó között a Marcal folyónál


MTI Fotó: Győri Károly

 

 

 

 

 

A Marcalon csütörtökön délben leálltak a haltetemek begyűjtésével Koroncónál, mert már annyira kevés volt a "fogás" - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. "Ennyi hal volt, elvitte a méreg, most már csak víz jön" - nyugtázta a hatóság illetékesének bejelentését az egyik helyi halász. Az egyik halász elmondta: este "érkeztek" az első tetemek, de a nagyobbak - pontyok, csukák - az éjszaka értek Koroncóhoz, reggel óta csak apróhalat emeltek ki. Azt gyanítják, vagy feljebb már a partra került a tetemek többsége, vagy még víz alatt vannak, így azokat nem venni észre.

Pusztulása előtt a Marcal aránylag sekély, sok helyen iszapos,  eléggé szabályozott folyócska volt, ahol főleg domolykót, csukát, keszegféléket és kárászt lehetett zsákmányolni.

MTI Fotó: Győri Károly

A Marcal sajnos halott folyó 

 

 

Fotó:  AFP Kisbenedek Attila 

 

A szennyeződés csütörtök hajnalra elérte Győrt. A Radó-sziget partján és a túlsó oldalon is több haltetemet rakott le az ár. Törpeharcsák, keszegek, csukák vergődtek a szennyezett Rábában. 

Az életükért küzdő halak a szélvízbe menekültek

Haltetemek a Ke
Haltetemek a győri Rába-kettős híd és a Petőfi híd közötti partszakaszon. Fotók: Takács Zsolt