Vörösiszap - hol tart

Megpróbálom az iszapszennyezés levonulását követni. A legfrissebb hírek:

"A rendelkezésre álló adatok szerint a lúg hígulása a vártnál
gyorsabban történik, és a Rábában, Dunában várhatóan már nem okoz
komolyabb problémát, bár ez még billeg” – mondja Somlyódi László
akadémikus, az áramlástani és vízminőségi kérdések egyik legismertebb
hazai szaktekintélye.

Pillanatnyilag az az egyik kulcskérdés, hogy sikerül-e minél gyorsan lejjebb vinni az iszapkatasztrófa miatt lúgos kémhatásúvá vált folyóvizek pH-ját, hiszen az eddigi puszítást a maró hatású lúg, és nem a vörösiszap esetleg mérgező szárazanyag-tartalma okozta. A legfrissebb adatok szerint már a Marcalon is valamivel 10 pH alatti a víz, a Mosoni-Dunán 9,3–9,5-ös értékeket mértek. A védekezés nehézségét mutatja, hogy a katasztrófavédelem csütörtökön délelőtt tízkor és délután fél kettőkor nagyjából ugyanakkora pH-t jelentett a Mosoni-Dunáról.

A Rábán és a Mosoni-Dunán keresztül elérte a Duna főágát is a vörösiszap-szennyeződés csütörtök délre - közölte Dobson Tibor, a kárfelszámolás szóvivője az MTI-vel Kolontáron. A szóvivő kijelentette: sem a fővárosi, sem az északi, sem a dunántúli ivóvízbázist nem veszélyezteti a szennyeződés. A folyamatos mérések szerint nehézfémet nem tartalmaz az ivóvíz - tette hozzá. Dobson azt mondta: a csütörtök déli mérések szerint a Mosoni-Duna vizének 9,4, a Rábának pedig 9,6 a pH-értéke, de halpusztulásról eddig innen nem érkezett jelentés. Megjegyezte, hogy a Marcal folyónak viszont már a teljes élővilága kipusztult.

 

Előzőleg a szóvivő arról tájékoztatta az MTI-t: ahhoz, hogy a Rába és a Duna élővilágát meg tudják menteni, a pH-értéket 9 alá kell csökkenteni. Közölte, a Marcalban az összes hal kipusztult és a növényzetet sem lehet megmenteni, ettől kezdve az a cél, hogy a Rábát és a Dunát megmentsék.

 

 

Győr-Moson-Sopron megyét szerdán kora délután érte el a Marcal folyón a Veszprém megyei gátszakadás után kiömlött vörösiszap, mérések szerint a víz pH-értéke akkor elérte a 12-es szintet. A Marcal szennyezettsége csütörtök hajnalban 10 körüli pH-értéket mutatott. A Rábába csütörtökön hajnali 3 óra körül jutott el a szennyeződés, a pH-érték a szakemberek feltételezése szerint ekkor már 10 alá csökkent. A Mosoni-Dunát csütörtök délelőtt, 9,3 pH-értékkel érte el a vörösiszap.

Farkas Szabolcsné, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal délelőtti adataira hivatkozva azt mondta, hogy a Marcalból reggel 9 óráig 1-2 mázsa haltetemet gyűjtöttek be, amelyeket konténerben tárolnak, a Rábán és a Mosoni-Dunán, illetve Győrben viszont egyelőre nem tapasztaltak halpusztulást.

Csütörtök délben az MTI-nek Dobson Tibor szóvivő azt mondta: a Marcalban az összes hal kipusztult és a növényzetet sem lehet megmenteni. Ettől kezdve az a cél, hogy a Rábát és a Dunát megmentsék.

A szakemberek továbbra is mérik a víz szennyezettségét, a pH-érték folyamatosan csökken - áll a közleményben.

Dobson Tibor kárfelszámolási helyszíni szóvivő az MTI-nek elmondta: a szakemberek folytatják a Rába és a Marcal torkolatánál a lúg semlegesítését ecetsav és gipsz segítségével. Mint hozzátette, a Rábában nem tapasztaltak halpusztulást.

Elérte a Mosoni-Dunát a vörösiszap-szennyeződés csütörtök délelőtt 9 óra 27 perckor, 9,3 pH-értékkel − közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Hajnali három óra körül elérte a Rábát a hétfőn elszabadult vörösiszap-ár. A védelemben résztvevők közlése szerint mostanra sikerült annyira oldani a szennyezés lúgosságát, hogy annak pH-értéke 10 alá csökkenjen; korábbi közlések szerint ilyen értéknél már elkerülhető, hogy további környezetvédelmi károkat okozzon az anyag.
 

Fokozatosan csökken a Marcal folyó szennyezettsége, jelenleg 10 körüli pH értéket mutat, s remény van arra, hogy a vörösiszap szennyeződés - 10 alatti pH érték esetén - nem okoz környezetvédelmi kárt a Rábában

Így néz ki a pH-értékek skálája
Hidrogénionok koncentrációja
a desztillált vízhez képest
 Az adott pH-értékű vegyületek
10000000   pH = 0Akkumulátorsav, hidrogénfluorid-sav
1000000   pH = 1Sósav

100000

   pH = 2

Citromsav, gyomorsav, ecet

10000

   pH = 3

Grépfrút, narancslé, kóla

1000

   pH = 4

Paradicsomlé, savas eső

100

   pH = 5

Lágy ivóvíz, feketekávé, tiszta eső

10

   pH = 6

Vizelet, nyál, tej

1

   pH = 7"Tiszta" víz, vér
1/10   pH = 8Tengervíz
1/100   pH = 9Szódabikarbóna
1/1000   pH = 10Szappan
1/10000   pH = 11Ammóniaoldat
1/100000   pH = 12Fehérítő
1/1000000   pH = 13Sütőtisztító, vörösiszap
1/10000000   pH = 14Folyékony lefolyótisztító, vörösiszap