Vörösiszap

Nézzük a rettenetes képeket a híradókban, olvassuk a legfrissebb információkat hírekben. A kár rettenetesen nagy: eddig öt települést érintett a lúgos víz és a vörösiszap, több száz hektár földet tönkretett, a Marcal felső szakaszának halállománya teljesen kipusztult. Fölülvizsgálnak, vádaskodnak, felelőst keresnek.

fotó: MTI

Szerdán dél körül éri el Győr-Moson-Sopron megyét a vörösiszap-szennyezés - tudta meg a védekezésben részt vevő szakemberek egyikétől az MTI. Közlése szerint az ár lúgossága valamelyest csökkent, de a Marcal élővilágában így is súlyos károkat okoz a szennyezés. A vegyszeres semlegesítésnek és az esti, éjszakai esőnek köszönhetően a Rába ennél jóval enyhébb károsodást szenvedhet. Szerdán délben ül össze a megyei védelmi bizottság Győrben. Az ülést követően hozzák nyilvánosságra, milyen előkészületeket tettek, illetve tesznek a helyzet kezelésére.

Joe Hennon EU-szóvivő szerdán Brüsszelben közölte, hogy az unió kész segíteni, amennyiben a katasztrófa nagyobb méreteket öltene. Aggodalmának adott hangot egyúttal amiatt, hogy a katasztrófa helyszínétől nem túl messze húzódó Duna folyó révén, amely Horvátországon, Szerbián, Románián, Bulgárián, Ukrajnán és Moldován halad keresztül, mielőtt elérné a Fekete-tengert, kiterjedt, súlyos környezeti kár keletkezhet. "Nem csak a magyarországi környezet miatt aggódunk, ez a szennyezés átlépheti a határokat is" - mondta a szóvivő.

Ökológiai katasztrófa. Mindeközben a vörösiszap-áradás a Marcal folyó mellett a Rábát és a Dunát is elérheti.

 Iszapömlés az ajkai térségben. A kormány veszélyhelyzet kihirdetését rendelte el Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megye területeire a kolontári vörösiszap-tároló gátszakadása miatt. - MTI grafika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Becslések szerint hazánkban összesen 55 millió tonna vörösiszapot tárolnak depóniákban. Almásfüzitón például 12 millió tonna vörösiszap van a tárolókban. Az almásfüzítői timföldgyár vörösiszapot tartalmazó zagytározói pedig közvetlenül a Duna mellett találhatók.

Fölfoghatatlan.

 

 

 

Általános halászati és horgászati tilalmat rendelt el a Győr-Moson-Sopron Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi Igazgatóság a környezeti katasztrófa miatt. Ez a Marcal folyó Rába torkolatáig tartó szakaszát, a Rába folyó Marcal és Mosoni-Duna közötti szakaszát, illetve a Mosoni-Duna Dunába történő betorkollásáig tartó szakaszát érinti. A tilalom visszavonásig érvényes.