HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • inf3rno: Én ma pucoltam három gyönyörű pontyot. Bedőltem a legendának, és inkább kivágt... (2017.09.25. 17:27) Halpucolás egyszerűen - update
  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás

Bejegyzések

Ha villámlik

2010.09.03. 09:00 hzizi

A villámlás veszélyes, ártatlannak tűnő záporok hirtelen alakulhatnak át villámlással kísért zivatarrá, ami akár az életünkbe is kerülhet. Zivatar idején kerüljük az egyedül álló magas tárgyakat, bontsuk le a sátrat, és feküdjünk a földre, de semmiképpen ne golfozzunk. A záporok, zivatarok kialakulásának feltétele, hogy a föld felszíne felett átmelegedett, páradús levegő nagy hirtelenséggel felszáll, és mintegy három kilométer magasan összekeveredik a hűvösebb légtömegekkel.

A légkör feláramlása olyan heves, hogy a negatív és pozitív töltésű részecskék elválnak. Ez elektromos kisüléshez vezet: lecsap a ménkű.

A felszálló párás levegőből nagy magasságban kicsapódik, és eső formájában a földre hullik a víz. A záport az különbözteti meg az esőtől, hogy a csapadék jóval nagyobb cseppekben hullik, és az egész 25-50 percig tart, szemben az órákig hulló lassú esővel. Zivatarnak a dörgéssel, villámlással járó heves záport nevezzük. Ezek a légköri események leggyakrabban nyár elején alakulnak ki a Kárpát-medencében, amikor a nap már viszonylag gyorsan felmelegíti a talajt, a nyugat-északnyugat felől áramló nedves óceáni levegő pedig kellően hűvös ahhoz, hogy a zápor kialakulhasson.

A zivatart a gyakori villámlás teszi veszélyessé. Az legtöbbször a műszaki berendezésekben okoz kárt az elektromos kisülés, de az ember sincs biztonságban. Aki ilyenkor a szabadban tartózkodik, a leghelyesebb, he kerüli a magányosan álló, magas tereptárgyakat, legyen az fa, oszlop, bármi. A legjobb, ha lefekszünk a földre, és ott hasalva várjuk meg, amíg az elemek „kitombolják magukat”. Táborozásnál a sátor is életveszélyes lehet, a legjobb, ha ilyenkor le is bontjuk – tanácsolja a meteorológus.

Nehezen hihető, de az egyik legrizikósabb sport a golf, épp a villámlás miatt. Az emberek nem veszik komolyan a veszélyt, a zivatar alatt is kint maradnak a nyílt téren, ezért meglepően sok játékos hal meg, vagy szerez komoly sérüléseket a golfpályán. Összefoglalva annyit lehet tanácsolni, hogy villámlás idején igyekezzünk: ne mi legyünk „legmagasabb tereptárgy". Így például a víz meglehetősen veszélyes közeg, hiszen még az úszó ember is jelentősen kiemelkedik a környezetéből.

Forrás: National Geographic

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr692264485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

angyalfény · http://nyilvanosnaplo.blog.hu/ 2010.09.03. 10:00:48

Ok, lefekszem a földre.....csak hasalva lehet?:)Háton nem?:)És milyen jó, hogy nem tudok úszni!:)Az adósságban igen!:)

gatsy 2010.09.03. 15:49:45

Tegyük hozzé horgászni sem okos viharban. Még akkor sem, ha nem szénszálas az ember botja.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.09.03. 20:16:20

@gatsy: Én is ezt hiányoltam. Hogyhogy pont a horgászat maradt ki? :)

A kedvenc leírásom a Nagy Bicajoskönyvből való, amit valakinek kölcsönadtam és végül nem kaptam vissza. Emlékszem még pár dologra, pl.:
- ha a mezőn egy nagy fa van, ne álljunk alája. Ha kettő van, 50% alapon beállhatunk az egyik alá.
- a villám szereti a fém tárgyakat és valamiért a mozgó objektumokat is. A biciklis tehát fokozott veszélyben van.
- a szerző viharos nyári éjszakákon azon töprengett, vajon miért van a sátor tartórúdjainak villámhárító formája

:)

ha valakinek megvan, olvassa el. Alap!

gatsy 2010.09.06. 13:25:42

@hillaby: Azért a sátorrúd (egyrészt manapság kihaló állatfaj) lába szigetleve vagyon elvileg. Persze nem tuti, hogy pár millió volt nem húz át rajta földanyánk fele... :)

Zuzuka 2010.09.07. 10:39:13

nulladik tipusú találkozásom volt egy kövér villámmal - nem akarok róla beszélni...
majdnem megfogtam, mint Zeusz apánk:)

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.09.07. 12:14:29

@gatsy: mondjuk az sem kellemes, amikor hirtelen lángra lobban az ember sátra