Erdei szeder

A Malackarajon olvastam a szederről Hajni remek írását, így hát gyorsan leporoltam ezt a posztot, íme:

Gyerekkoromban a Duna árterén sok erdei szedret szedtünk. Szedtük 'családostul' vasárnap délutánonként kis vödrökbe, szedtem-ettem magányos horgászatokon, de fiatal titánként a nyárvégi strandolások kiegészítő délutáni 'programja' is gyakran alakult úgy, hogy: gyere Erzsike, szedjünk egy kis szedret az erdőben, tudok egy baromi jó helyet....

 

A szeder síkságon és dombvidéken előforduló 1 méter magasra növő félcserje. A rózsafélék családjába tartozik.  Mivel a természetben nagyon változékony, egymás között könnyen kereszteződő keverékfajai fordulnak elő, ezért hazánknak is sok szederfaj található. Erdők aljnövényzeteként, főleg a vágások, utak mentén a szedernövényekből szinte áthatolhatatlan sűrűség keletkezik. Virágzásának ideje május-július, termése nyár közepén-végén, ősszel érik be. Elődeink a szeder gyümölcséből lekvárt, szörpöt készítettek, de a jóféle szederpálinka sem volt megvetendő.

A hamvas szeder 0.5-1 m magas félcserje. Hajtásai vörösesbarnák, rajtuk elszórt, ár alakú tüskékkel. A levelek tövében lévő pálhák lándzsásak. Erősen tüskés hajtásai megfásodnak, majd a második év végén elszáradnak. Virágait és termését a megfásodott egyéves vesszőn fejlődő oldalhajtásokon hozza. A május-októberben nyíló virágok az oldalhajtások csúcsán álernyőben nyílnak, a szirmok kerekdedek, fehérek. A termés ehető, hamvaskék, lédús, picit savanykás. Lekvár, dzsem, pálinka, bor készül belőlük. A Duna-deltában kiváló pálinkát főznek belőle, sőt szeder-ágyasnak is készítik, - isteni, állíthatom.

Gyümölcsében nagy mennyiségű A-vitamin, ásványi anyagok és gyümölcssavak találhatóak. Flavonoid vegyületei elsősorban antioxidáns hatásuknak köszönhetően hasznosak, de azt is számos kutatási eredmény támasztja alá, hogy immunserkentő, gyulladáscsökkentő, daganatellenes hatásuk is van. Friss fogyasztásra, valamint zselé, édesmust, deszertbor és a már említett pálinka készítésére is alkalmas gyümölcs.

Most egy Duna-ártéri erdei túrázás alkalmával szedtünk egy csomót.

 Természetesen ettünk is, haza már nem kereskedelmi mennyiség került...

 ... így hát sem lekvárt, sem szörpöt, de még jóféle pálinkát sem főztünk belőle, hanem  egyszerűen egy kis habbal desszertként megettük