Építész sügerek

A vörös csíkos sügérről ismeretes, hogy a Mexikói-öböl, és az amerikai partok délkeleti részén a homokban különféle struktúrákat alakít ki, ám a kutatóknak mostanáig nem is volt tudomásuk arról, mennyire tehetséges és leleményes.

A csíkos sügérek komplex üregeket ásnak ki és tartanak karban, a folyamat során eltávolítják a homokot a tengerfenékről, és feltárják a kőzetet. A halak a jelek szerint a sík tengerfeneket háromdimenziós mátrixszá alakítják, az újonnan lemeztelenített kőzetek támogatják meg az „építményt”, valamint a korallok és szivacsok növekedését – fedezték fel a kutatók. Az egész elrendezés menedéket nyújt az apró, langusztáknak és egyéb halfajoknak, beleértve a sügérek vacsoráját.

“A halak által kialakított régió vonzza a társakat, és az olyan hasznos fajokat, mint a tisztogató rákok, melyek az ott élő halakról leszedik a parazitákat és ételmaradékokat, emellett számtalan zsákmányfajt is a sügérek számára” – mondja Felicia C. Coleman, amerikai kutató. “Így nem meglepőt, hogy a halak figyelemreméltóan nem vándorló életmódot folytatnak. Minek indulna máshová, ha elég okos ahhoz, hogy lehetővé tegye, mindenki eljöjjön hozzá?”

A vizsgálat eredményei a The Open Fish Science Journal szaklapban jelentek meg.

Susan Williams professzor szerint, egy sor vizsgálattal kiderítették, hogy a halak nemcsak lyukakat ásnak, hanem karban is tartják őket úgy, hogy az üledéket középről szájukban a perifériás területre viszik, a sziklákat pedig farokuszonyaikkal takarítják le.

Az eredmények igen hasznosak annak kimutatásában, mennyire fontos a vörös csíkossügér az egymással szorosan összefüggő ökoszisztéma részeként. “Tengerfenéki társai között olyan kereskedelmi szempontból értékes fajok vannak, mint a Rhomboplites aurorubens sügérfaj, a fűrészes sügér és a languszta” – mondja Williams. “Amennyiben a sügéreket túlzottan halásszák, a tőlük függő fajok valószínűleg ezt megérzik”.

Forrás: hirado.hu