HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • inf3rno: Én ma pucoltam három gyönyörű pontyot. Bedőltem a legendának, és inkább kivágt... (2017.09.25. 17:27) Halpucolás egyszerűen - update
  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás

Bejegyzések

Giliszta

2010.08.02. 08:58 hzizi

A giliszta az egyik leguniverzálisabb halcsali. A harcsától a pontyig,a keszegtől a compóig - a süllő sem kivétel - minden hal szívesen fogyasztja. A gilisztának igen nagy a B-vitamin tartalma, ezért különösen a vitaminhiányos téli hónapok után keresik a halak.

 


A különböző fajok közül a közönséges földigiliszta a leggyakoribb. Testének első része hengeres, a hátsó lapított. Hátoldala sötétbarna, ibolyaszínezett, a test középvonalán hosszanti sötétebb csíkok húzódnak.  Elsősorban az agyagos talajt kedveli. A horgászok inkább harmatgiliszta néven ismerik.

 

 

Bármelyik hal szívesen felveszi. Keszegezéshez apróbb példányok vagy azok darabjai is megfelelnek. Kertek, parkok, füves területek földjében él. Az este beálltával bújnak elő a földből, ilyenkor zseblámpával nagy mennyiségben összegyűjthetők. Semmi esetre sem szabad hirtelen mozdulattal meghúzni, mert elszakad, és rendszerint mi húzzuk a rövidebbet. Hagyományos módszer az ásással való gyűjtés. Kisebb munkát jelent, ha a gilisztát tavaszi vagy a nyári nagy esőzések után gyűjtjük össze. A szakirodalomban arról olvashatunk, hogy a higanyklorid vagy a kálium-permanganát oldattal ugyancsak felszínre kényszeríthetők. Ezeknek a vegyi anyagoknak az alkalmazása azonban egy időre tönkretesszük a lelőhelyet. Ugyan csak olvashatunk elektromos áram igénybevételéről, viszont a helytelen alkalmazása miatt sok halálos balesetet okozott, használata életveszélyes, ezért ez a módszert nem javasoljuk.

Gyűjtéshez legjobb kisebb dobozt használni, ha rövid ideig tároljuk őket. A frissen szedett giliszta rossz tulajdonsága hogy könnyen szakad, horogra tűzés közben eltörik. Tárolásra legjobb a nem zománcozott, égett agyagedény, amelyet mohával bélelünk. Az agyagedény pólusain keresztül is lélegzik, a giliszták így nem füllednek be. Az edényt bélelő moha ne legyen túl nedves, mert ebbe a giliszták elpusztulnak. Egy-két nap múlva a gilisztákkal együtt az edényből kiveszzük a mohát, majd az edény aljára frisset teszünk. Az ép, egészséges giliszták a friss mohába bújnak, míg az elpusztult vagy beteg egyedek a régi mohába maradnak, amelyet aztán eltávolítunk. Két-háromszoros mohakezelés után a giliszták kitisztulnak, szívósságuk fokozódik, így alkalmassá válnak a horgászatra.

 

 


Horgászat szempontjából a másik legfontosabb giliszta faj a trágyagiliszta. Kisebb, keményebb, szívósabb, a horgon aktívabb, mint a közönséges földigiliszta. Előfordulási helye a jól beérett trágya, vagy komposzt, esetleg olyan hely ahol nagyobb mennyiségű szerves anyag bomlása megy végbe. Színe lilásvörös.

 

Horogra tűzés közben kesernyés szagú, sárgás színű váladékot, űrit. Mindenesetre a dévér keszeg egyik legkedveltebb csemegéje. Gyűjtése a következő módon történhet: a trágyába hüvelykujjnyi vastagságú karót szúrunk le, majd azt oldalirányban ütögetjük, mozgatjuk, vagy ásót lenyomva rezegtetjük. A rezgés hatására a giliszták tömegesen bújnak elő a felszínre, ahonnan csak össze kell őket szedni. Gyűjtéshez, üvegedény, műanyag dobozt használjunk. Dobozba tegyünk kis trágyát, hogy ne száradjanak ki a giliszták.


Horgász szemszögből még említésre méltó a mocsári giliszta. Erősen nedvességigényes faj a nedves rétegek növényzetének gyökerei között található, barnás-zöldes színű. A horgot nem jól tűri. 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr902186595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.08.02. 09:13:01

És a gilisztát is meg kell nyálazni, mielőtt "felfűzöd" a horogra?!? ;)))))

vagyok, aki vagyok... 2010.08.02. 10:25:10

rommá röhögtem magam! "könnyen szakad", " mi húzzuk a rövidebbet" stb...

Zuzuka 2010.08.02. 11:18:43

igazi gilisztaszakértőhöz van szerencsénk.
- oldalirányba ütögetjük, mozgatjuk vagy rezegtetjük - ez se kutya:)))

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.08.02. 11:51:46

Hogy egy ártatlan giliszta mennyire meg tudja piszkálni a női fantáziát... :-)

Medve11 2010.08.02. 21:25:27

Én egyszer ettem nyersen gilisztát. Rágós és keserű. De tapasztaltabb túlélős barátaim szerint némi tojással, "kakiltatás és mosdás" után remek rántotta válik belőlük :)

angyalfény · http://nyilvanosnaplo.blog.hu/ 2010.08.04. 06:27:41

@hzizi: Azért vannak kivételek!:)A giliszták gyűjtésének technikáit tapasztalatból írtad?:)

gatsy 2010.08.05. 10:06:30

@Medve11: azért ahhoz elég sok mindennek kellene történnie, hoyg gilisztából akarjak rántottát... XD

aJeti 2010.08.10. 11:44:46

a horgot én sem jól tűröm. :D

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.08.19. 09:52:31

"...a horgon aktívabb..."
Még szép, hogy nem hagyja magát.
@hzizi: nagyon kell nevetnem :D

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.08.19. 09:56:50

A mocsári giliszta nem jól tűri a horgot. Kiütést kap tőle? Jobban tekergőzik? Esetleg elájul?
@hzizi: A nemszakértőknek is írj légy szíves. Pl.: A horgot nem jól tűri, ez abból is látszik, hogy...mittomén sírva fakad.
Különben ez lesz a legrejtélyesebb oldal, amit valaha is olvastam :)

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.08.19. 11:01:24

@fiam: horgászoknál a 'jól tűri a horgot' jelző azt jelenti, hogy horogra tűzve is "vidáman", aktívan, életszerűen viselkedik. A nem jól tűri - ennek ellentétje - nem mozdul, esetleg teljssen nem mozdul...
A rejtély az jó dolog :-)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.08.19. 12:03:04

@hzizi: Ne haragudj, megint dőlök a röhögéstől (mert ez már nem nevetés!). Honnan tudod, hogy vidáman? Kacarászik? Lehet, hogy kínjában tekergőzik szegény. Mi az, hogy életszerűen viselkedik???
A nem mozdul és a teljesen nem mozdul, az a kómába esett esetleg meghalt megfelelője?
Jaj, mennyi kéréds. Sosem gondoltam volna, hogy egy giliszta ennyire érdekes. És még egy darabig hengeres is, aztán meg lapos, meg puha, meg kemény. Ó, Istenem! :)