HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • inf3rno: Én ma pucoltam három gyönyörű pontyot. Bedőltem a legendának, és inkább kivágt... (2017.09.25. 17:27) Halpucolás egyszerűen - update
  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás

Bejegyzések

Szárazföldi rabsicok

2010.06.09. 18:50 hzizi

Hír az indexen: Hét élő szarvas egy Ladában. 

A történet röviden:

A öbbségükben kis szarvasborjakat egy erdőből akarták ellopni a tettesek. Június 4-én délután Lábod belterületén rendőrjárőr igazoltatott egy férfit, aki saját Lada személygépkocsijával közlekedett.

A kocsi a jobb első ülésén ült egy másik, felnőtt korú magyar személy is. Intézkedés közben a rendőr észrevette, hogy az autóban a két emberen kívül még 7 darab összekötözött lábú élő dámszarvas is van.

Három a gépkocsi csomagtartójában, egy a gépkocsi hátsó ülésén kabáttal letakarva, további 3 szarvas pedig a hátsó ülés előtti lábtartó résznél feküdt. A gépkocsi vezetője elmondása szerint az állatokat találta és azokat éppen le akarta adni. Az utas pedig azt állította, hogy a gépkocsiban észre sem vette, hogy állatok is vannak.

Elsőre vicces, aztán picit belegondolva szomorú.

A hal is kúszik most az ártérre, vígan csemegézik a sok rovar, bogár, csiga, miegymás nyújtotta terített asztalon, aztán amikor a folyók húzódnak vissza az élelmes jóemberek hálókkal elzárják a visszafolyásokat és hirtelen sok friss hal lesz a piacokon.

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr652069241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zuzuka 2010.06.09. 17:17:37

rögtön megáll a szivem, még szerencse, hogy életben voltak szegénykék!

AzHofi 2010.06.09. 17:19:36

@Zuzuka: kérdés hogy meddig. Neked lett volna 5 évesen esélyed, ha elvisznek pár napra, kicsit megkínoznak, éheztetnek, aztán kitesznek a moszkván? Félek, hogy aligha érik meg a felnőtt kort.

Zuzuka 2010.06.09. 18:15:26

@AzHofi: a moooszkván? még most sem, nemhogy 5 évesen.
az esélyük azért megvan, és a reményhal... tudjuk.

baliquez 2010.06.09. 21:38:47

Bármilyen durván hangzik nem véletlen hogy New Orleansben a Katrina-hurrikán okozta - hasonló eredményekkel járó katasztrófánál - azonnal kihirdették a rendkívüli állapotot és a különböző belbiztonsági szervek összehangoltan védték fegyverrel a menthető javakat a fosztogatók ellen, beleértve a vadállományt is. Nem egy és nem kettő fosztogatót lőttek le tettenérés közben, nem azért mert úri kedvük úgy hozta hanem azért mert másképp nem lehet.

Említett jószágok minimum napok óta egy talpalatnyi földön próbáltak túlélni, éhezve, reménykedve hogy nem viszi el őket a zavaros ár. Erre néhány szubhumán odamegy, leszüreteli őket mint pár uborkát, aztán embertelen módon próbálja menekíteni a lopott zsákmányt.

Ezeket elkapták. Sok másokat meg nem kapnak el. Pedig bizonyosan nem egyedüli eset.

Igen, területi statáriumot kellett volna hirdetni a katasztrófasújtotta területekre. Mint a demokrácia őshazájában, a minden másban nagyra tartott Amerikában.

AzHofi 2010.06.09. 22:22:57

@baliquez: new orleansban sztem van halálbünti, nálunk meg...

AzHofi 2010.06.09. 22:23:58

@Zuzuka: az esély persze megvan, és 50%. Vagy túlélik, vagy nem :-)

Zzoorroo 2010.06.09. 22:37:39

Menten beszarok, megint az állatokat sajnálják itt egyesek, amikor emberek ezreinek ment tönkre az egszisztenciája az árvíz miatt.

Én leszarom a szarvast meg a halakat (az előbbit még megeszem, az utóbbi akkro se kéne, ha utánam hajítják), az embereket viszont sajnálom.

Atomot a bálnáknak!

flippant 2010.06.09. 22:40:29

Illegális erdőirtás is okozhatta az árvizet:

www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABAUJ-ZEMPLEN/cikk/arviz---az-elpusztitott-sajoladi-erdo-megvedte-volna-a-kornyezo-telepuleseket-az-arviztol/cn/news-20100609-12290567

ÁRVÍZ - Az elpusztított sajóládi erdő megvédte volna a környező településeket az árvíztől?

Az évekkel ezelőtt részben ellopott, részben kitermelt sajóládi erdő megvédte volna a települést a Hernád árvizétől - állítja egy környezetvédelmi szervezet. Az erdő elpusztítása miatt, amely több ritka, veszélyeztetett állatfaj élőhelye volt, többször is megrótta hazánkat az Európai Bizottság.

- Határozott szakmai véleményünk, hogy a Hernád és a Sajó folyó közötti ártérben elhelyezkedő 180 hektáros Sajóládi-erdő tarra vágása jelentős mértékben járult hozzá az árvízi helyzet súlyosságához, Sajólád, Ónod és Muhi községekben a lakóterületeken bekövetkezett árvízi katasztrófához - közölte a Független Hírügynökséggel Zsák Ferenc Tibor, a debreceni központú Tiszántúli Természetvédők Társulatának (TTT) elnöke. A szervezet kezdeményezett eljárást hazánk ellen amiatt, hogy a sajóládi erdő kilencven százaléka eltűnt.

Az elnök elmondta: áradások idején az erdők talaja szivacsszerűen szívja magába a vizet, s csak a felesleget engedi vissza a folyók medrébe. Emellett jelentős a növényzet vízfelhasználása, a párologtatás, mely ugyancsak hozzájárul a víz visszatartásához, a lombkoronaszint légrétegeiben őrizve a párát, csökkentve a terület páraéhségét, s növelve a mikrocsapadék (elsősorban a harmat) jelentőségét. Amennyiben kiterjedt erdők uralják a folyóvölgyet ezeknek köszönhetően az árhullámok által szétterített vízmennyiség nem a felszínen gyűlik össze, hanem a felszín alatt és felett képez tartalékokat. Amíg a rendszer egyensúlya ép, vízbőség (áradás) idején a víz e "földalatti és földfeletti kiegyenlítő-tartály" felé áramlik, apadáskor viszont már e "tartályból" szivárog vissza a folyóba az életet adó víz - tudatta az elnök.

Sajóládon, Ónodon és Muhiban az elmúlt napokban kemény munkát folytattak az árvíz ellen a helybeliek, valamint több száz segítőjük. Több tíz lakásból ki kellett telepíteni az embereket is. A TTT tagjai azt tervezik, hogy ivóvíz adománnyal segítik a sajóládiakat, amelyet a tervek szerint csütörtökön juttatnak el a településre.

A "megélhetési bűnözők" Arlón, Edelényben és Ózd környékén is kiirtották az erdőket.

bagsmkt 2010.06.09. 23:32:30

...Üdvözöljük az online bolt: a legújabb termék, a legalacsonyabb árat

digg.com/d31TXEH
digg.com/d31TXTM

én58 2010.06.10. 00:19:28

biztosan teljesen magyarok voltak?

bagsmkt 2010.06.10. 01:42:07

Üdvözöljük az online bolt: a legújabb termék, a legalacsonyabb árat

www.87415555.com.cn

gördön · http://7777.blog.hu 2010.06.10. 03:36:37

Lábodon nem volt árvíz. Minden nagy folyó messze elkerüli. A szarvasokat, gondolom csapdával fogták.

Amúgy a rabsickodás nálunk úgy szokott menni, hogy egy kisebb folyón, csatornán leraknak egy hálót, majd pár kilométerrel arrébb bemásznak a vízbe és belehajtják a halakat a hálóba. Ez a "meghúzás".
A másik pedig a Balatonba lerakott több kilóméternyi háló. Ez a 90-es években ment, most nem tudom, mi a helyzet, mert elköltöztem.

timarg · http://sas2.elte.hu/tg 2010.06.10. 07:13:06

"amikor a folyók húzódnak vissza az élelmes jóemberek hálókkal elzárják a visszafolyásokat" - ment ez 1000 évig a folyószabályozások előtt. Akkor fokgazdálkodásnak hívták.

flippant: a sajóládi erdő kiirtása, legyen az bármilyen sajnálatos, az árvízen mit sem változtatott. A vízgyűjtők _magasabb_ részén kiirtott erdők okozzák az árvizek gyors összegyülekezését (tartós de alacsonyabban tetőző helyett gyors de rekordmagas árhullám). Az ártéri és a síksidéki erdők ebbe nem szólnak bele.

baliquez 2010.06.10. 07:13:51

@én58: magyar állampolgár != magyar

egyenes labirintus 2010.06.10. 07:38:16

A "szarvasvadászokat" remélhetőleg elítélik állatkínzásért, én bónuszként azért még ugyanezt végigcsináltatnám velük, országjárás és városnézés a ladában, megkötözve, víz nélkül, 35 fokban.

A halrablás már keményebb dió, mert tettenéréssel lehet csak bizonyítani.
Nálunk a Dunakanyarban rendszeresen rabolják a mellékágakba ívásra vonuló halakat. Áradó vízben hálókkal rekesztik a torkolatot este, majd hajnalban felszedik. Hihetetlen mértékű pusztítást produkálnak, mikor tejes ládákban mázsaszámra, ész nélkül viszik el halakat. Nem számít, hogy ívik, méreten aluli, védett. Ezért nincs vagy jóval kevesebb a természetes szaporulat, évről évre kevesebb a hal a folyókban, legalábbis a Dunakanyarban így van. Ezek az orvhalászok sokszor halász engedéllyel rendelkeznek (ismerünk közülük párat), tehát elvileg legálisan rabolják a vizeket. De amennyire tudom, a rekesztést, folyószakasz lezárását a halászati törvény tiltja, mégsem lehet sok mindent tenni ellene. Az "ököljogot" lehetne még érvényesíteni, de attól még másnap ugyanúgy folytatják majd, ráadásul önbíráskodásért még engem (minket) vonnának felelősségre.
Egyetlen megoldás lehetne, ha a természetes vizekre nem adnának ki halászati engedélyt és a hatóságok, vízi rendőrök többet ellenőriznének. Szép új világ...

AzHofi 2010.06.10. 12:22:20

@Zzoorroo: ha nem szereted sem a halat, sem a vadat, de még sajátmagadat sem, ahogy nézem, akkor mi a fenét keresel egy hallal és vaddal foglalkozó blogon? Tessék menni a comment:comra vagy ahol kedved szerinti téma megy.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.11. 00:29:42

@Zzoorroo: kellő tisztelettel megemlítem: egy f*sz vagy.
Atomot a mamád házra! :)

AzHofi 2010.06.11. 12:26:24

Hzizinek pedig grat a címlapért, most hogy már nincsen ott :-)

Zuzuka 2010.06.11. 14:39:40

azért voltunk ennyien? nahát! grat!
nem mindenki hiányzott:S