HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • inf3rno: Én ma pucoltam három gyönyörű pontyot. Bedőltem a legendának, és inkább kivágt... (2017.09.25. 17:27) Halpucolás egyszerűen - update
  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás

Bejegyzések

Ponty ívás

2010.05.10. 06:25 hzizi

A ponty csoportosan ívó hal, az ívóhelyen néhány ikrásból és több tejesből álló csapat csoportosul.

 Akváriumi megfigyelések szerint a több órás ívási aktus úgy zajlik le, hogy a tejes (hím) először többször körülússza a nyugodtan úszó ikrást (nőstényt). Az ikrás a fenék felé úszik, és ott a tejeshez viszonyítva ferde pozícióba áll.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amikor az ikrás a fenék felett majdnem vízszintesen helyezkedik el, a tejes vele párhuzamosan, közvetlenül mellette megáll. Mindkét hal teste kb. 1 másodpercig görcsösen megremeg, miközben egyszerre történik az ikra és a tej kibocsátása. Ez az aktus pár alkalommal megismétlődik.

Pihenés fázis következik:  a halak közvetlenül a víz felszíne alá úsznak, a tejes pár percig kering az ikrás körül (ezt látjuk kívülről, hogy 'locsog' a ponty)  majd a halak újból a fenék felé úsznak, ahol megismétlődik az előbbi művelet - vagyis  a  halsex (az ikra és a tej kibocsátása).

Az ikrás ponty testtömeg kilónként 150-200 ezer ikrát érlel, de a nagy, súlyos nőstények, akár több mint 1 millió ikrát képesek kibocsátani.

A szürkés színű ikraszemek először egy, másfél mm-esek majd megtermékenyítés után a duplájukra duzzadnak. Csak az az ikra marad életben amelyik valamilyen növényzethez (fűszál, hínárfélék, nádtorzsa, valamilyen gyökérzet) erősen meg tud tapadni. Kikelésükhöz három, négy nap szükséges.

A pici ponty-lárvák kibújva az ikraburokból, kb. öt milliméter hosszúak, a hasuk alatt világossárga szikzacskó található, mely biztosítja első nyolc napi élelmüket. A lárvák még úszni nem tudnak, fejjel előre lesüllyednek a fenékre, és ott ragasztómirigyükkel megtapadnak. Egy nap után úszni kezdenek, rögtön a vízfelszínre igyekeznek, hogy levegőt szippantva megtöltsék úszóhólyagjukat.

A pontyivadék az első időben apró állati és növényi szervezetekből él. Kerekesférget, vízibolhát, kandicsrákot, víziászkát, kérészeket, és mindenféle lárvát fogyaszt, különösen kedveli az iszapos részeken meghúzódó árvaszúnyoglárvát.

A ponty ívása néha már április végén elkezdõdik, ha a vízinövényzettel borított sekély szélvizek hõmérséklete eléri a 17-18 °C-ot. A fõ ívási idõszak május-júniusra esik, de elõfordul, hogy még július elején is ívik. 


Érdekesség, hogy hidegfront betörés hatására az ívási folyamat megszakad, az ikrásokban képződött ikra visszafejlődik, és a hal szervezetében komolyabb károsodás nélkül felszívódik.
 

3 komment

Címkék: ponty ívás halsex

A bejegyzés trackback címe:

https://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr641981753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.05.10. 09:47:54

Most elképzeltem, a méhecskés sztori helyett Te ezt adtad elő a gyereknek is? ;)))

Anyaszomorító Füles 2010.05.12. 09:12:23

Anyám biztos nem örülne, ha tudná, hogy ilyeneket olvasok. Ha majd nagyobb leszek, biztos elmondja nekem is, hogyan születnek a csacsik.