Pontytilalom - update

 

Magyarországon az országos horgászrend május 1-jétől június 15-ig (hétvégéhez igazítva) pontyfogási tilalmat ír elő, mert a hal ekkor ívik.

 

Nem lép életbe május 3-án hétfőtől pontyfogási tilalom a Balatonon, mert a Somogy megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal  felmentést adott az országos rendelkezések alkalmazása alól. A fajlagos tilalmi időszak bevezetésének azért nincs értelme, mert a Balatonon jórészt hiányoznak a ponty szaporodási feltételei. Így ott a horgászok május-júniusban is zsákmányolhatnak pontyot.

 

 

Medve11 blogtársam kérésére picit utánanéztem, miért is nem tud ívni a ponty:

A Halászati és Öntözési Kutatóintézet szakmai véleménye szerint: a Balatonban a partszéli növényállományok napjainkra elvesztették azon tulajdonságaikat, amelyek korábban megfelelő komfortfokozatú ívási aljzatot és kiváló hidrobiológiai, kémiai és biológiai paraméterekkel bíró ivadékbölcsőt nyújtottak a balatoni pontynak. Ezért ma hiányoznak azok a fontos hidro-ökológiai jellemzők, amelyek a ponty reproduktív szabályozásához szükségesek lennének.
 

 A ponty ívása rendszerint május elején kezdődik, amikor a víz hőfoka eléri a 17-18 °C-ot. Az ívás azonban néha július közepéig is elhúzódik. Bár testsúly kilogrammonként közel 150 ezer ikrát rak le, természetes utánpótlására legtöbb természetes vizünkön alig lehet számítani. A vízszabályozások miatt ugyanis kevés a sekély vizű, füves szélterület. 

Az utánpótlás mai fő módszere a kétnyaras, 20-40 dkg-os ivadék ponty kihelyezése.

 

Címkék: balaton, ponty