Halszálka

Akik a halevéstől idegenkednek azok főleg a szálkák miatt félnek.  A halszálkák többnyire Y alakú vékony csontok,  az izmok közötti inhártyák megcsontosodásából keletkeznek és nem tartoznak a hal csontvázához.. A hétköznapi nyelvben sokszor tévesen a hal bordacsontjait is szálkának nevezik.

 A süllő vázrendszere:

  

A halhús fogyasztásra való előkészítésénél ezért két dolgot kell megkülönböztetnünk: a csonttalanítást (filézést) és a szálkátalanítást (irdalást).

A csonttalanítás tulajdonképpen a filézés. Először levágjuk a hal fejét és a farokrészt. A halat a hasára/oldalára fektetjük, éles, hegyes késsel beszúrunk a halhúsba a gerinc mentén ,majd a háti irányba nyúló felső töviscsontok mellett hasítjuk fel, ezt követően pedig az oldalbordák mentén lefelé hatolunk késünkkel úgy, hogy minél kevesebb hús maradjon a csontokon. Kisebb halaknál, vagy azoknál a fajtáknál ahol kevés hús van az oldalborda csontokon a bordacsontokat benthagyjuk - ezeket az étel elkészítése után könnyedén kiszedhetjük a húsból. A farokrésznél késünkkel a gerinc mentén bevágva mindkét oldalon lefejtjük a húst a csontokról. Így két filészeletet kapunk.

Irdalással tulajdonképpen a halban lévő Y szálkákat vágjuk el apró 2-3 mm-es darbokra.
Pontynál vagy más nagyobb szálkás halnál az eljárárs: a fent leírt módon kifilézzük,  majd  mindkét pontydarabot bőrével a vágódeszkára fektetjük, és a színhús felől (belülről) a hátrészt (a hasüreg feletti részt) a gerinc vonaláig, mélységben a bőrig, 2 mm-es távolságban bevagdossuk vagyis beirdaljuk.  Ezzel az ipszilon szálkákat átvagdostuk.

A keszeg vagy kisebb hal szálkátlanításakor a megtisztított hal hátrészét (fejétől a farkáig) mindkét oldalon a gerinc vonaláig 2 mm távolságban beirdaljuk úgy, hogy az ipszilon szálkákat átvagdossuk egészen a gerinc mélységéig. Úgy tartják a gerinc alatti részt nem kell beirdalni, mert a sütéssel/főzéssel a bordaszálakról a hús leválasztható, én sütéshez mégis szoktam.

Megtisztított törpeharcsát egészben hagyják és úgy  főzik/sütik.
Az angolnát, kecsegét tisztítás után csak darabolni szokták. .
A süllőt, harcsát filézni ildomos, szinte szálkátlan a húsuk, irdalásra nincs szükség.
A nagyobb szálkás halakat (ponty, amúr, csuka, balin, márna, compó, jászkeszeg stb.) érdemes filézni és irdalni.
A kisebb szálkás halakat (keszegfélék, kárászfélék, kissebb méretű halak)  nem szokták filézni, legfeljebb gerinc mellett kettévágni majd sűrűn irdalni.

Meg kell jegyeznem, hogy a Bajai halászléhez  patkó alakú ponty (hal) szeleteket szoktak vágni, és ha halat enni értő vendéget várnak az asztalhoz  irdalni sem szokták.