HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • inf3rno: Én ma pucoltam három gyönyörű pontyot. Bedőltem a legendának, és inkább kivágt... (2017.09.25. 17:27) Halpucolás egyszerűen - update
  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás

Bejegyzések

Gumihal

2010.02.14. 23:00 hzizi

 

 

ha esetleg van kedved betársulni holnap egy kis gumihalazásra...

ez a látszólag ártatlannak tűnő burkolt kérdőmondat jelent meg a képernyőmön késő délután, és természetesen másnapi horgászat lett az eredménye. Mert nem nehéz a békát víznek ugrasztani. A kérdéseimre, hogy: mikor, hova, hogyan, engedély stb. tömören válaszolt Robi:

"Találka nálam ötkor, az élő Tisza tök tiszta, Szabicsnál van a csónakom, engedélyt veszünk útközben, tegnapelőtt szakadt fel a jég, még nem szedték fel a jobb süllőket a pályákról."

Innét már nem volt visszaút, bár azt tudtam, hogy fagypont körüli hőmérsékletben nem leányálom az egész napos horgászat. 

Útközben megreggeliztünk, kávéztunk, majd engedélyt váltottunk. A Tisza-tóra az idei évre két szervezet is ad ki engedélyt, mi a KHT-s jegyet választottuk. A boltos azért bökött egyet rajtunk:

- Sűllőzni mentek? 

- Igen.  

-Mer' az most nem eszik, nem fogtak tegnap se'.

-És mi más eszik, mit fognak?

-Áá, mást se fogtak ...

 

A kikötőből több csónak indult süllőzni, mindenki Derzs felé indult, mi azonban felfelé mert Robi ezt a részt ismeri jobban. A motor ugyan nem elsőre, de indult, a lendületünk nem tartott sokáig, párszáz méter után köhögni kezdett a Yamaha. Aztán megint mentünk pár percet, majd ujraindítás, megint párszáz méter, benzinpumpálás, ujraindítás.

A Poroszló-Tiszafüred közti híd magasságában Robi feladta a küzdelmet a motorral, és azt mondta innét csorgunk lefelé és majd délután hazaevezünk. Mondtam, hogy akkor cseréljünk helyet és a kilátástalan evezést elkerülendő inkább én is megpróbálkozom a motorral. Kiderítettem, hogy az üzemanyagcső dugulása lehet a probléma, bicska segítségével a hosszú csőből rövidet varázsoltunk, és már robogtunk is tovább.

 

Aztán csak a helyszínre értünk, előkerültek a gumihalak és szorgalmasan próbálkoztunk. A gyürükbe szerencsére nem fagyott meg a víz, az eső is csak csendesen szemerkélt.

 

 

 

 

 

 

 

A hal tényleg nem evett, mi megúsztuk kisebb kapás-szerűséggel, bár más horgászoknál láttunk egy-egy halat. A szél csendes maradt egész nap, az eső sem áztatott el bennünket, de azért délutánra már áthültünk. Plusz egy-két fokban egy helyben üldögélésben nem melegszik ki az ember, a jeges csónakban pedig a legmelegebb balkancs is áthül előbb-utóbb.

 

 

A hal formájú és legtöbbször lapátfarkú gumitestű műcsalik a gumihalak.  A legendás Tisza- tavi halbő években az új műcsali káprázatos fogásokat, főleg kapitális süllőket eredményezett.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr361759351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helen H. · http://szopizmus.blog.hu 2010.02.15. 11:42:59

Zizi, most már a szerelőmester címet is neked adományozom.:-)

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.02.15. 12:54:32

Kész ezermester vagy te, ne is tagadd!!! :DDD
Az élet meg nem leányálom, néha előfordul ilyen pechesebb nap is... A képek viszont tök jók!!!! :)))
A cím alapján másra gondoltam a történetet illetően, de ez már az én bajom... ;)

Helen H. · http://szopizmus.blog.hu 2010.02.15. 13:00:26

@Enchantée: Igen, én is másra gondoltam, de nem akartam szegény Zizit ilyennel zaklatni;-)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.15. 14:02:31

Az utóbbi hetekben 3x próbálkoztam a Dunán, az eredmény 2 menyhal és 2 megfázás. Tegnap volt először, hogy - lekopogom - nem fáztam meg, Battán. A peca legjobb része a halászcsárdában várt (csülkös bableves meg hasonlók).

gatsy 2010.02.15. 14:24:03

Nem sértegetés, de látszik, hogy a kommnetek első felét nem horgászok írták.:)

Mellesleg a gumi hal nekem még sosem jött be. A twisterekkel viszont sok szép emlékem van. Mister Twister forevör! :)

aJeti 2010.02.15. 14:34:10

gumihal zizi? elmentél, vittél gumihalat és gumihalat fogtál? hát hülyék ezek a süllők? egy ilyen csini gumihalra még én is harapok. ;-)

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.02.15. 14:35:53

@gatsy: Én is horgászok, csak nem halakra, kikérem magamnak! :DDD

És nekem sem jön be a gumihal, ficánkoljon csak élőben!!! :)))

Helen H. · http://szopizmus.blog.hu 2010.02.15. 16:41:16

@Enchantée: ja ám, nálunk is megy az etetés...:D

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.17. 00:47:31

Hzizi: van valami híred Kisköréről? Érdemes próbálkozni süllőre az erőmű alatti részen? És megyeget még a menyhal?

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.02.17. 08:26:01

@Hepci: a felső Tiszán magas a víz, pár nap alatt le fog érni, Fürednél is egyre gyorsabb, de még horgászható. Menyhalról nincs infóm.