HTML

Halas és halatlan történetek

Régi és friss halas-halatlan, hálás-hálátlan, igaz és 'becsszóra igaz', megtörtént és 'akár meg is történhetett volna'

Friss topikok

  • inf3rno: Én ma pucoltam három gyönyörű pontyot. Bedőltem a legendának, és inkább kivágt... (2017.09.25. 17:27) Halpucolás egyszerűen - update
  • hzizi: Sajnos tényleg kevés időt tudok vízparton tölteni, de engedélyem van, sőt egyi... (2017.09.04. 11:17) Újra Tisza-tó
  • Novi1: szia zizi :) frissíteni kellene ezt a blogot ;) valahogy hiányzik az új törté... (2016.09.08. 11:41) Csíptetett ponty
  • Paduc: Örülök, hogy megindult a blogban az állóvíz. Nagyon profi a külmotoron láthat... (2015.01.01. 18:39) Karácsony előtti dunai peca
  • aamen: hejj arról milyen szép posztot írhatnál, hogy két nappal később visszamenve, u... (2014.12.16. 20:32) Tisza-tavi csukázás

Bejegyzések

Fogassüllő

2010.01.10. 21:59 hzizi

 

Hívják csak simán süllõnek, van aki fogas süllõnek nevezi, de főleg a Balaton környékén fogasként említik. Ez a tiszteletteljes megszólítás, azonban csak a másfél kiló feletti süllõknek dukál.

A magyar rekordnak számító 14,5 kg-os süllõt még 1990- ben fogták a Duna ordasi szakaszán. Horgászberkekben tudni, hogy ezt a gyönyörű példányt is túlszárnyalta néhány késõbbi fogás, azonban a titkolózó szerencsések nem szerették volna nagydobra verni a hírt.

Sajnos az én egyéni rekordom nyolc kiló alatt marad, idén is csak 7,20 - as volt a legnagyobb süllőm. Az új  kis Tica pálca bizonyított.

Magyarország összes folyóján és állóvizén megtalálhatjuk a süllõt.  A Duna  rekord példánya 14 kg feletti, hasonlókat foghatunk még szinte bárhol Dunakilititõl Mohácsig. A Tisza Szeged városi szakaszán kívül minden ígéretesebb helyen érdemes próbálkozni.
Tisza-tavon a nagy süllõket állítólag az öntözõcsatornák zsilipjeinek közelében fogják, de a tározón bárhol összeakadhatunk szebb példánnyal.


Bodrog, Szamos, Rába, Körösök - kis folyóinkban ritkábban akasztanak süllõt, de akkor igazán nagyot. A 11 kg-os szamosi és a 13 kg-os rábai rekord is ezt bizonyítja. Deseda -  itt is előfordulnak 10 kg feletti példányok.

Házréti-tározó - hatalmas fogasok lakják az eredeti patakmedert, általában fehér twisterre éheztek meg.A 9 kg körüli példányok gyakorínak mondhatók ezen a tározón. Dráva - a második legnagyobb (14 kg regisztrált)  süllõt adtat, biztos, hogy manapság is akadhatunk kapitális süllõre ott.
A Balaton sok kapitális fogas lakhelye, bár az orv és nem orv halászat nagyon megritkította az állományt. Bár a 12 kg-os egyedek régebben gyakrabban jelentkeztek, még ma is foghatunk nagy süllõt.

 

A hazai sügérfélék legnagyobbra növõ képviselõje. A süllő tavak, valamint a lassú és gyorsabb folyók félénk ragadozója.  Teste enyhén lapított, nyúlánk, háta szürkészöldes, inkább kékes, pikkelyei  jellegzetesen ezüstös csillogásúak, hasa szinte hófehér. Szemei nagyok. Hátúszója osztott, két részbõl áll, a farokúszó töve finoman pettyezett. Kopoltyúfedõje éles, fogazata rendkívül erõs. A kifejlett példányok elsõsorban halevõk: durbincs, sügér, naphal, bodorka, küsz, kis keszeg, esetleg apró kárász alkotja táplálékukat, de a piócát, gilisztát is elkapják.

Horgászatával kapcsolatban az első, amit meg kell említeni: a süllő nem szereti a fényt. Ám rejtőzködő életmódjából még nem következik egyenesen, hogy éjszakai ragadozó, hiszen nappal is nagy sikerrel fogható. Mondhatjuk, hogy búvóhelye egyben leshely is, mert amennyiben módja nyílik rá, igencsak rárabol a prédára, lehet bármilyen napszak is.
Ami még éredekesség, hogy a süllő nem csak élőcsalival fogható, hanem kedveli a halszeletet , sőt a gilisztát is.

A fogassüllő életmódját Herman Ottó így jellemzi: „Igazi ragadozóhal, amely a folyókban mindenre ráveti magát, amit legyőzhet; még saját faját sem kímélvén meg, elnyeli az apróbb vízi vadat, a vízi patkányt, szóval mindent, ami él és mozog. Rendkívül sebes és ügyes úszó. Éppen a táplálékban való telhetetlensége hozza magával, hogy a folyóban élőnek nem oly tisztaízű a húsa, mint a Balaton főhaláé, mely túlnyomóan a sugár kardossal és a küszfajokkal táplálkozik; innen van az is, hogy a Balaton fogassüllője rendszerint seregben jár, úgy, amint t. i. a kardos és küsz seregeit üldözve követi.” Hankó nyomán hozzátehetjük még, hogy a dévérkeszegét is pusztítja. Megeszi az ujjnyi vastag festőkagylót, továbbá a nagyobb vízi rovarokat is.

 Egy érdekes  összehasonlítása a csukával: míg 1 kg süllőnek a húsa 11 kg más halnak a húsába kerül (és a süllő többnyire csakis kisebb halakat eszik), addig a sokkal silányabb húsú és áru csukának minden kg-nyi húsa 47 kg más halnak a húsába kerül és a mellett a csuka még nagyobb halfajokat is felfal.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://halesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr811663203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helen H. · http://szopizmus.blog.hu 2010.01.11. 20:21:56

Még amikor a megyei napilapnál dolgoztam, akkor keresett meg egy fickó, hogy extra méretű halat fogott, van kép is róla, benne lehet-e az újságban. Aztán végül megengedte a főszerkesztő, hogy egy képaláírásos anyag legyen belőle.

KicsiHős 2010.01.12. 08:27:45

anagyg.blogspot.com/2009/11/balatoni-csoda.html

messze nincs 10 kg, de nekem ez az eddig legnagyobb...

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2010.01.12. 15:02:02

Hát, lehet, hogy 8 kiló alatti, nekem óriás! :D

Júj, nagyon fognék egy igazi halat, nem csak olyan párcentis kis vackokat, amiket kiskoromban kipecáztunk a patakból..:)

kocikafree 2010.01.12. 16:32:15

"A Balaton sok kapitális fogas lakhelye"... volt! Mára ez már csak legenda és statisztika.

Két ismerősöm az egész tavalyi szezonban szabályosan, horoggal fogasozott, a fogott közel 600 darabból, egy sem érte el a 3 kg súlyt.
"KicsiHős" és "hzizi" által fogott fogasok már kuriózum számba mennek és gyakoriságuk vetekszik a fehér hollóéval.

Zuzuka 2010.01.13. 06:57:03

7 kilós hal azért nem semmi, gratula!
kicsit, vagy nagyon szálkás ennek a pettyesfarkú süllőnek a finom húsa?

KicsiHős 2010.01.13. 09:27:08

filézve, úgy lehet enni mint a rántotthúst :D

Zuzuka 2010.01.15. 10:49:09

megtanultam tegnap süllőt filézni - videóról!
elméletben már megy, mint a karikacsapás:)

ricsko 2010.02.10. 19:51:33

Zoli, miért emeled ki külön, hogy a Tisza szegedi szakszán esélytelen a kapitális süllő fogása? Nem mintha ezt most azonnal cáfolni tudnám egy giga sütyi fotóval, de akkor is érdekes, hogy pont ezt emeled ki az összes víz közül. Miért?

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.02.11. 08:16:39

@ricsko: Valamelyik szakírónál olvastam, cáfold meg gyorsan és kiposztoljuk! :-)

ricsko 2010.02.13. 09:26:12

@hzizi: ja, épp nézegettem a képeimet és találtam egy ide passzolót. Mivel nem lehet csatolni, lazán képzelj el egy kb. 5 kilós süllőt, aki magától kifeküdt napozni a belvárosi homokpadra. Ilyet még a csökösháglis ,laponyás gurgyóban sem látsz!