Karácsonyi halászlé gyorsan

Holnap Halnap! Karácsonykor az emberek többségénél  halászlé (is) kerül az ünnepi asztalra. Készítettem egy egyszerűen, gyorsan, konyhában elkészíthető halászléfőző útmutatót. Ha még sohasem főztél halászlevet, de most a család követeli, ne ess pánikba. Ezt a bajai módon készülő hallevet max. egy óra alatt kezdő konyhatündér is elkészítheti, finom lesz, dícsérni fogják, ha betartod a szabályokat biztos a siker!

1.Halvásárlás

Személyenként fél kiló élő halat számolunk. Pontyot vegyünk, ha lehet tisztíttassuk meg. Ha nem, akkor lepikkelyezzük, hasát felbontjuk,  tejet/ikrát félretesszük (a tej fehér, az ikra -ikraszerű). A halat kétujjnyi szeletekre vágjuk. Most egy kiló hallal fogok számolni (pl: anyuka, apuka, pici gyerek) ha nagyobb a család értelemszerűen az arányok változnak.

 2.Előkészületek

Megfelelő méretű edényt válasszunk, elég nagyot, inkább lábas mint fazék, fedő nem fog kelleni. Kelleni fog még pirospaprika (kilónként egy púpos evőkanálnyi),és ha szeretik a csipőset száraz cseresznyepaprika(én fagyasztottat használtam). Hal-kilónként egy fej vöröshagymát -apróra kockázva - teszünk bele.

3. Főzés

Az edénybe beletesszük az összevágott hagymát és a halat. Felöntjük vízzel, hogy a lenyomott halat egy ujjnyival ellepje (ha mérni szeretnénk akkor egy liter vizet tegyünk kilónként). Rögtön dobhatunk bele egy fél kanál sót, egy fél paradicsomot és kezdhetjük a főzést. A halászlének folyamatosan nagy tűzön kell forrnia, (vigyázzunk ne fusson ki). Néha az edényt a két fülénél fogva rázzuk meg.

 

Amikor felforrt (ilyenkor tud kifutni) megvárjuk míg elforrja a habját (nem kell lehabozni) és mehet bele a kanál pirospaprika.

 

 

 

 

 

 

 

Ha lehetséges zubogva forraljuk legalább 30 percig, az utolsó tíz percre vehetjük legfeljebb kicsit vissza a forrást. A forrástól számított huszadik perc körül tegyük bele a belsőséget (ikra/tej), a csípőspaprikát és korrigáljuk a sósságát (sót beletenni egyszerű, kivenni nem annyira).

 

A halat nem szabad kevergetni, az edényt fogjuk meg a két fülénél és úgy rázzuk meg. Negyven percig főzzük, a levét egészen el kell forrnia, valahogy így kell kinéznie:

 

Jó étvágyat! Mi gyufatésztával esszük, de kenyérrel is fogyasztható. Evés előtt egy finom pálinka 'étvágyat csinál', halászlé után pedig bort illik inni.

 

 

 

 

 

 

 

Várom a kérdéseket és a beszámolókat.