Bajai kontra Tiszai

Előre szeretném leszögezni: NEM tiszai hallé ellenes vagyok, hanem bajai párti. Semmi bajom a tiszai módon főzött halászlével, csak én a bajai módon főzöttet szeretem, azt főzöm, eszem és propagálom.

Sem vitázni, sem téríteni nem szeretnék. Sajnos nagyon kevés halat eszünk Magyarországon, sok családban kizárólag csak karácsonykor kerül hal az asztalra.

Az ország nagy részén tiszai hallevet főznek. Bajai (dunai) módon főleg a Duna mentén Pakstól Apatinig. Az alapvető eltérés, hogy a tiszai halléhez először alaplevet főznek, ebbe belepaszírozzák a benne főtt halhúst és utánna ebben a lében főzik készre a halszeleteket. A bajainál nincs ez a pepecselés, egyszerűen megfőzik a halat.  

Vesszőparipám, hogy a háziaszonyok azért nem főznek halászlevet mert útálják a hosszas, sok mosogatással járó paszírozós halfőzést. A konyhában lábosban is lehet bajai módon halászlevet főzni ha betartjuk az alapvető szabályokat/arányokat, tésztát meg nem kötelező enni hozzá, finom az kenyérrel is. 

 A bajai halászlénél nagyon fontos a víz mennyisége, kevés halból nem lehet sok és finom levet főzni, ha jót akarunk be kell tartani az arányokat. Lesz poszt: bajai módon, konyhában, lábosban, gyorsan, kevés pepeccsel, de finomat.